Boek
Nederlands

Sociale zekerheid en andere gedichten

+1
Sociale zekerheid en andere gedichten
×
Sociale zekerheid en andere gedichten Sociale zekerheid en andere gedichten

Sociale zekerheid en andere gedichten

Kinderen zijn weke diertjes, zout
van snot en tranen, kinderen verduren
het grofste zand, het knarsen en het schuren:
met schuim en branding zijn zij vreemd vertrouwd.

Ze spartelen en komen aangedreven,
uit water losgewoeld, gegooid op land,
tot eb hen terugspoelt naar een overkant:
een onvoorspelbaar tij speelt met hun leven.

Bescherm de weersch
Titel
Sociale zekerheid en andere gedichten
Auteur
Geert Van Istendael
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2010
85 p.
ISBN
9789045017372 (paperback)

Besprekingen

Geert van Istendael, ook bekens als vertaler en essayist, toont zich in deze dichtbundel als de man van het brede spectrum. Hij start met z.g. "dinggedichten": uit voorwerpen en basale dingen wordt de kern gepuurd en dat verschaft de lezer een nieuw filosofisch inzicht. De "Europese grondwet in verzen" biedt hem vervolgens de gelegenheid te zeggen wat hem na aan het hart ligt: het koesteren van de zo verrijkende Europese meertaligheid. Die solidariteit zou ook op sociaal gebied gerealiseerd moeten worden. Dat betekent voor de dichter: zich bevrijden uit de "wurgende spiraal van vraag en aanbod", uit een nieuw soort armoede van "vette billen" en " glitter op krediet". Het alles slopende modernisme is immers in zijn ogen desastreus. De bundel bevat nogal wat gedichten-in-opdracht en ook een aantal vertalingen van of verwijzingen naar beroemdheden uit het verleden. Geert van Istendael verwierf verschillende literaire prijzen en schreef een aardige biografie van de oudste burger van Brus…Lees verder

Over Geert Van Istendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tim De Couvreur

Geert van Istendael, het pseudoniem voor Geert Maria Mauritius Julianus Vanistendael (Ukkel, 29 maart 1947) is een prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Voorheen was hij ook journalist en nieuwslezer.

Biografie

Van Istendael groeide op in een internationaal gericht en intellectueel milieu. Zo was zijn vader August Vanistendael, die drie dichtbundels publiceerde, persoonlijk raadgever van de (West-)Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en kardinaal Frings van Keulen. Van Istendael bracht een gedeelte van zijn jeugd door in de Nederlandse stad Utrecht, in de wijk Oog in Al, en heeft sindsdien een grote (doch niet altijd onkritische) liefde voor Nederland en de Nederlanders gekoesterd. Hij is de broer van Frans Vanistendael, oud-hoogleraar fiscaal recht aan de Katholieke Universiteit Leuven en aldaar tot 2005 decaan van de faculteit rechtsgeleerdheid en van Stefan Vanistendael, publicist en demograaf.

Lees verder op Wikipedia