Boek
Nederlands

Het Belgisch labyrint : een wegwijzer (overschilderd natuurlijk)

+1
Het Belgisch labyrint : een wegwijzer (overschilderd natuurlijk)
×
Het Belgisch labyrint : een wegwijzer (overschilderd natuurlijk) Het Belgisch labyrint : een wegwijzer (overschilderd natuurlijk)

Het Belgisch labyrint : een wegwijzer (overschilderd natuurlijk)

Aan de hand van thema's als geschiedenis, collaboratie en verzet, de IJzerbedevaart, de taal, Brussel, Voeren, wordt Belgie͏̈ beschreven en worden vooroordelen en cliché's daaromtrent bestreden.
Titel
Het Belgisch labyrint : een wegwijzer (overschilderd natuurlijk)
Auteur
Geert Van Istendael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Olympus, 2015
304 p.
ISBN
9789046704936 (paperback)

Besprekingen

België voor Nederlanders verklaard – voor zover dat mogelijk is natuurlijk, want ook voor veel Belgen is er nauwelijks nog een uitweg denkbaar uit het labyrint waarin ze steeds dieper verzeild zijn geraakt. In 1989 verscheen de eerste uitgave van dit boek met de profetische en nog steeds actuele titel. In 2011 verscheen een geactualiseerde versie, waarin de ontwikkelingen tot 2011 zijn verwerkt, zoals de opkomst van het N-VA en de schandalen in de katholieke kerk. Ook zijn sommige conclusies uit de eerdere drukken aangepast – voortschrijdend inzicht. De Belg Van Istendael schrijft helder over het verleden, de ruimtelijke (wan)orde, de taalgrens, Brussel (en Halle-Vilvoorde), kerk en politiek en trekt regelmatig vergelijkingen met Nederland, het land waar hij een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Hij houdt van België én van Europa, dat net als België zal moeten samenleven in verscheidenheid. Zijn slotconclusie: 'Europa zal Belgisch zijn of zal niet zijn'. Want als België uiteenva…Lees verder

Over Geert Van Istendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tim De Couvreur

Geert van Istendael, het pseudoniem voor Geert Maria Mauritius Julianus Vanistendael (Ukkel, 29 maart 1947) is een prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Voorheen was hij ook journalist en nieuwslezer.

Biografie

Van Istendael groeide op in een internationaal gericht en intellectueel milieu. Zo was zijn vader August Vanistendael, die drie dichtbundels publiceerde, persoonlijk raadgever van de (West-)Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en kardinaal Frings van Keulen. Van Istendael bracht een gedeelte van zijn jeugd door in de Nederlandse stad Utrecht, in de wijk Oog in Al, en heeft sindsdien een grote (doch niet altijd onkritische) liefde voor Nederland en de Nederlanders gekoesterd. Hij is de broer van Frans Vanistendael, oud-hoogleraar fiscaal recht aan de Katholieke Universiteit Leuven en aldaar tot 2005 decaan van de faculteit rechtsgeleerdheid en van Stefan Vanistendael, publicist en demograaf.

Lees verder op Wikipedia