Strip
Nederlands

Russen op de maan! : 19 september 1969 : de USSR verslaat de Verenigde Staten in de wedloop naar de maan

Fred Duval (scenarist), Jean-Pierre Pécau (scenarist), Philippe Buchet (illustrator)

Russen op de maan! : 19 september 1969 : de USSR verslaat de Verenigde Staten in de wedloop naar de maan

In de reeks:
Uur U; 1
18 september 1969. De Russen zijn de eersten om zich op de maan te richten. De Amerikaanse President geeft 'carte blanche' aan de NASA om het eerste volk te worden met een permanente maanbasis. 10 jaar later, terwijl de spanning tussen de USA en de U.S.S.R toeneemt, dreigt de maan het nieuwe theater van een nieuwe gebeurtenis in de Koude oorlog te worden.
Onderwerp
Koude Oorlog
Extra onderwerp
Toekomstromans
Titel
Russen op de maan! : 19 september 1969 : de USSR verslaat de Verenigde Staten in de wedloop naar de maan
Scenarist
Fred Duval 1965- Jean-Pierre Pécau
Illustrator
Philippe Buchet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les Russes sur la lune
Uitgever
's-Hertogenbosch: Silvester, 2010
55 p. : ill.
ISBN
9789058855589 (hardback)

Besprekingen

Waar is de tijd? Nog niet zo verschrikkelijk lang geleden werden strips bijzonder schadelijk geacht voor het tere brein van kinderen en jongeren. Gevaren van hersenverweking of een desastreuze invloed op de taalbeheersing lagen op de loer.
Gelukkig hebben sindsdien meer mensen het licht gezien en ontdekte men de kunstzinnige en didactische kant van strips. Vaak hebben strips onze beeldvorming meer bepaald dan gespecialiseerde naslagwerken. Hoeveel mensen hebben verre landen of oude beschavingen niet leren kennen via Suske en Wiske, Asterix of Alex? Ook recente stripreeksen hebben vaak een historische inslag. Een reeks zoals ‘De verborgen geschiedenis’ (een alternatieve visie op de jaren zestig) is daarvan een mooi bewijs.

De makers van deze reeks, Fred Duval en JeanPierre Pécau, hebben hun concept in de reeks ‘Jour J’ nog uitgebreid. Onder de titel ‘Uur U’ en in een zeer fraaie vormgeving verschijnen de delen bij Silvester Strips. Het vertrekpunt bij elke aflevering is s…Lees verder
Een verleidelijke vraag voor ieder die zich interesseert in geschiedenis of politiek luidt: 'Wat zou er gebeurd zijn, als...?' In dit geval: als niet de Amerikanen in 1969 de eersten waren die landden op de maan, maar de Russen, die dat tegelijkertijd probeerden, en voor wie de lol er af was toen de Amerikanen 'gewonnen' hadden door middel van hun maanlanding. In deze strip verongelukt de Apollo 11, wat de Russen doet opveren: vervolgens blijkt er er een sociaal verkeer te zijn in de ruimte waar de wereldleiders van toen (Nixon, Breznjev, Carter) niet goed zicht op hebben, met mogelijke gevolgen voor de dan zo actuele Koude Oorlog. Een zogenaamde 'faction'-strip (feit vermengd met fictie) door Franse tekenaars en scenarioschrijvers van middelbare leeftijd, in de sfeer van bijvoorbeeld Corben (uit de jaren zeventig) met daarin - zij het niet frequent - grof geweld, cryptische dialogen en fel-realistisch, ingekleurd tekenwerk. Dat de omslagillustratie doet denken aan Time/Life Magazine …Lees verder

Suggesties