Boek
Nederlands

Caravantis : roman

Frank Albers (auteur)
In een fictieve Europese dwergstaat wordt tevergeefs de schijn van utopie opgehouden.
Onderwerp
Tijdsbeeld ; 2000-
Titel
Caravantis : roman
Auteur
Frank Albers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
397 p.
ISBN
9789023488545 (paperback)

Besprekingen

CONFITUUR TIP

Het gebeurt maar zelden dat je wanneer je een boek uit hebt opnieuw wilt beginnen. Dat had ik bij Caravantis van Frank Albers. Je maakt kennis met Jakob Jarvik, een Amerikaanse journalist uit de Midwest die een reportage moet maken over de denkbeeldige republiek 'Caravantis', een soort paradijselijke staat in Noordwest-Europa. Al snel blijkt dat die staat niet is wat ze lijkt, en dat meer verborgen is dan openbaar.

Suzanne, de vrouw van 'de gewoonste man van het land', gidst Jarvik door Caravantis en ontdekt op die manier wat de keerzijde van het 'paradijs' is.

Frank Albers heeft een bijzonder ambitieuze en interessante roman geschreven, waarbij je als lezer voortdurend geprikkeld wordt om verder te lezen.

Na ons de zondvloed

Frank Albers schetst in zijn romanCaravantis een zwartgallige toekomstvisie. De auteur denkt groots en gaat voor niet minder dan Alles. Maria Vlaar

De hoogtijdagen van de geëngageerde toekomstroman waarin de ideale maatschappij werd geschetst, leken al decennia gepasseerd. Schrijvers die aan de lezers vertelden hoe de wereld eruit diende te zien waren niet hip. Dat tij lijkt nu gekeerd. InCaravantis schetst Frank Albers opnieuw een fictief land, maar dit keer hebben niet de linkse hemelbestormers, maar de rechts-nationalistische krachten het voor het zeggen. Vlaanderen - want dat is duidelijk te herkennen in het landje Caravantis - is in handen van de populisten gevallen bij de 'Schildpadrevolutie', een oproer waarbij kunstvandalen Jan FabresSearching for Utopia op het strand van Nieuwpoort hebben vernield. Jozef Davids, een voormalig journalist die als geen ander het volk kan bespelen, staat als dictator aan het roer. Vluchtelingen en andere 'ongewensten' zijn uitgezet of opgesloten in een niemandsland, waar ze gedwongen worden tot sterilisatie. Het land is omgeven door een strook woeste leegte, die doet denken aan de nederze…Lees verder

Tweede roman van de Vlaamse schrijver (1960). Elke utopie loopt uit op een Titanic-ramp. In deze vertelling over het Europese zeestaatje Caravantis - dat geen kunst, theater of bioscoop heeft - heerst een verborgen terreur, die vooral vrouwen treft. Maar voordat die onderdrukking aan het licht komt, is dit schijnparadijs van verschillende kanten belicht. De Amerikaanse journalist Jarvik (die eigenlijk Karl Rossmann heet, naar Kafka's roman) schrijft reportages over wonderbaarlijke zaken in Caravantis. In dit overvolle verhaal - een grabbelton vol literaire citaten - komt weinig samen: voetbal, verloren paradijzen, sterven op een vastgesteld tijdstip en vrouwenonderdrukking, maar nergens wordt de verhaallijn dwingend. Alles blijft een literair rollenspel, dat eindigt met oudjaar. Pretentieuze roman vanuit wisselende personages die nauwelijks een kern krijgen. Normale druk.

Over Frank Albers

Frank Albers (Schoten, 1960) is een Belgisch schrijver en filosoof. Hij is docent aan de Universiteit Antwerpen.

Biografie

Albers studeerde filosofie aan de Universiteit Gent en literatuurwetenschappen aan de universiteit van Oxford. Hij promoveerde in 1996 aan de Harvard-universiteit met een scriptie over het utopisch denken van Jean-Jacques Rousseau en Ralph Waldo Emerson.

Van 1998 tot 2000 vormde hij samen met Bernard Dewulf de hoofdredactie van het Nieuw Wereldtijdschrift. Van 2000 tot 2005 was Albers chef van de Standaard der Letteren, het boekenkatern van de krant De Standaard. Albers doceert Amerikaanse cultuur, Shakespeare en Cultuurfilosofie aan de Universiteit Antwerpen en Sint Lucas Antwerpen. Hij vertaalde ook enkele werken van William Shakespeare voor Het Nationale Toneel in Den Haag.

Publicaties