Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Blokken ; Knorrende beesten ; Bint

+1
Blokken ; Knorrende beesten ; Bint
×
Blokken ; Knorrende beesten ; Bint Blokken ; Knorrende beesten ; Bint

Blokken ; Knorrende beesten ; Bint

Genre:
Drie novellen.
Bevat
Blokken
Knorrende beesten
Bint
Titel
Blokken ; Knorrende beesten ; Bint / F. Bordewijk
Auteur
Ferdinand Bordewijk
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2022
198 p.
ISBN
9789038896199 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

De bundeling van deze drie oorspronkelijk afzonderlijk uitgegeven novellen behoort zonder twijfel tot het meest gelezene van Bordewijks oeuvre. 'Blokken' (1931) beschrijft een communistische toekomstmaatschappij, even angstaanjagend als 'Brave new world' en '1984', romans die pas later verschenen. 'Knorrende beesten' (1933) gaat over auto's en de rol die ze spelen in het leven van hun eigenaar. Het bekendst is 'Bint', het verhaal van een dictoriaal schoolsysteem, dat in de verpersoonlijking van de directeur, Bint, tot in het uiterste een ijzeren tucht voorstaat. Literair-historisch behoort dit proza tot 'de nieuwe zakelijkheid', dat, wars van sier, zeer direct is in woord- en beeldgebruik. Voor deze heruitgave werd de tekst van 'Blokken' en 'Knorrende beesten' grondig herzien. Voor 'Bint' was dat al eerder afzonderlijk gebeurd in 2009. Normale druk.

Over Ferdinand Bordewijk

Ferdinand Bordewijk (Amsterdam, 10 oktober 1884 – Den Haag, 28 april 1965), auteursnaam F. Bordewijk, was een Nederlandse schrijver van romans, novellen, toneel, prozagedichten, parodieën, grafredes en kritieken. Zijn beroep was advocaat. Hij is vooral bekend van het trio korte werken Blokken (1931), Knorrende beesten (1933) en Bint (1934), en van de roman Karakter (1938), welke laatste in 1997 door Mike van Diem verfilmd werd. Zelf vond Bordewijk de roman Noorderlicht (1948) zijn beste boek.

Hij ontving in 1953 de P.C. Hooft-prijs voor twee werken: de novellebundel Studiën in volksstructuur (1951) en de roman De doopvont (1952). De Vijverbergprijs van de Jan Campertstichting werd in 1979 omgedoopt tot Bordewijkprijs. F. Bordewijk geldt met Simon Vestdijk als de belangrijkste Nederlandse prozaïst van zijn generatie.

Levensloop

Ferdinand Johan Wilhelm Christiaan Karel…Lees verder op Wikipedia