Besprekingen

De terugkeer

Eerste zin. Op een hete zomerdag, eenentwintig jaar geleden, kroop de vader van Max, drieënzestig jaar oud, in zijn onderbroek naar de koelkast.

Gerrit, de vader van Max, is al een hele tijd depressief. Hij komt nog amper de zetel uit, en als hij het doet, heeft hij moeite om zichzelf overeind te houden. En dus kruipt hij omdat hij dorst heeft over de keukenvloer naar de koelkast, terwijl zijn vrouw Johanna aan de keukentafel ijzig toekijkt en de negenjarige Max vanaf de drempel het schouwspel gadeslaat, onder de indruk van de spanning die in de lucht hangt. Want niet veel later zal Gerrit van de trap vallen en sterven. Je bent nog maar een paar pagina’s ver in Esther Gerritsens nieuwe roman De terugkeer en van ontsnappen is al geen sprake meer. De schrijfster heeft je bij je nekvel.

Eenentwintig jaar later keert Johanna terug van Ibiza, waar ze bij haar vriend Frans woonde tot hij haar het huis uit zette omdat haar alzheimer te erg werd. ‘Het is de broer van Frans, ’ troost de verwarde vrouw zichzelf, ‘want Frans zou zoiets nooit doen.’ Zo belandt ze weer thuis, waar ze opgevangen wordt…Lees verder

Twintig jaar geleden koos Gerrit voor de dood als uitweg uit zijn depressies. Hij liet zijn vrouw en twee jonge kinderen achter. Nu zit dochter Jennie met vragen en herinneringen. Ze gelooft niet dat haar vader zelfmoord pleegde. Zoon Max leeft met een onderdrukt trauma over het leven met een depressieve vader, zijn dood en de zorg voor hun moeder. Het gewroet van zijn zus haalt zijn leven overhoop. Ondertussen begint moeder te dementeren en wil Jennie haast maken om nog antwoorden te krijgen. Vader Gerrit kijkt toe en vindt er zelf ook wat van, maar niemand, behalve de lezer, hoort hem. Prachtig geconstrueerde roman over verlies, trauma en wat depressie en de dood doen met een gezin. Met soms bijna staccato geschreven situaties en gedachten wordt het gezin beschreven. Het laat zien hoe herinneringen door de tijd worden aangetast en hoe ieder gezinslid de gaten op eigen wijze invult. De overleden vader heeft ook een stem, wat zorgt voor een apart perspectief. Eerder werk van de schrij…Lees verder

Gerritsen krabt gevoelens open

De terugkeer van Esther Gerritsen confronteert je scherp met de kloof tussen wat mensen van het leven willen en wat ze uiteindelijk krijgen.

Nogal wat schrijvers hebben hun stokpaardjes, Mulisch had de Tweede Wereldoorlog, Hella Haasse schreef over de verbanden tussen alles en iedereen, A.F.Th van der Heijden schrijft over de expansie van tijd en verleden, Thomas Rosenboom over de mens die zichzelf overschat. Esther Gerritsen concentreert zich op spanningen in de familiekring.

Dat doet ze al heel wat romans lang en steeds weet ze toch weer nieuwe stof te vinden in familierelaties: verontrustend dode of zieke broers en zussen, frictie met (groot)ouders, moeizame verhoudingen, alles komt aan bod. Ze heeft een buitengewoon scherp oog voor de achterliggende motieven bij het handelen en denken van mensen en dat maakt dat haar romans vaak anatomische lessen zijn van misverstanden, onderliggende kwetsuren, afkeer jegens de ander. En omdat ze schijnbaar gewone families en gezinnen beschrijft, krijg je als lezer het gevoel dat ze het ook wel eens over jou en je diepere emoties kon hebben; haar boeken hebben bepaald een co…Lees verder

Over Esther Gerritsen

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Esther Gerritsen (Nijmegen, 2 februari 1972) is een Nederlandse schrijfster. Vanaf 1997 schreef ze toneel en proza. Sinds 2004 legt ze zich geheel op proza toe. Zij schrijft romans en verhalen en was columniste voor de Volkskrant en de VPRO Gids. Sinds 2014 is ze ook actief als scenarioschrijver, onder andere voor de tv-serie Red Light en de film Instinct, beide in samenwerking met Halina Reijn en Carice van Houten.

Biografie

Gerritsen groeide op in Gendt en studeerde Dramaschrijven en Literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

In oktober 1999 ging haar toneelstuk, de monoloog Huisvrouw, in de regie van Alexandra Koch, in Amsterdam in première. Een jaar later volgde in Utrecht de première van Het geeft niet, eveneens een monoloog.

Gerritsen debuteerde als prozaschrijver in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. In 2002 verscheen Tussen een persoonLees verder op Wikipedia