Boek
Nederlands

De spin die het te druk had

Eric Carle (auteur), J.H. Gever (vertaler)
+1
De spin die het te druk had
×
De spin die het te druk had De spin die het te druk had

De spin die het te druk had

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als een spin bezig is een mooi, groot web te weven laat hij zich niet van zijn werk houden door de andere dieren. Prentenboek, waarvan de gekleurde platen voelbaar zijn gemaakt t.b.v. de tastzinontwikkeling van ziende en visueel gehandicapte kinderen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De spin die het te druk had / tekst en illustraties Eric Carle
Auteur
Eric Carle
Vertaler
J.H. Gever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The very busy spider
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2016
[28] p. : ill. + 16,8 cm
Aantekening
Klein formaat
ISBN
9789025765507 (hardback)

Besprekingen

Een prachtig, oblong prentenboek over een spin die het te druk heeft met het weven van haar web, als de dieren van de boerderij haar één voor één komen vragen iets met hen te gaan doen. Dit eenvoudige gegeven biedt in al zijn simpelheid een schat aan informatie over het begin en einde van een dag, de geluiden van de dieren van de boerderij en hun kenmerkende eigenschappen, en over begrippen als weinig, veel, boven, onder, midden, rechts, links, enz. We kunnen niet alleen zien, maar ook voelen waar de spin en de vlieg zich bevinden, hoe het web steeds groter wordt en op welke manier de vlieg ten slotte in het web terechtkomt. Het voelelement intensiveert de beleving. Zowel de spin als de draad spinrag zijn iets in reliëf gedrukt. Dit begint heel subtiel maar wordt, naarmate het web dichter wordt, steeds duidelijker. Vanaf ca. 3 jaar.

De spin die het te druk had

Zijn bekendste creatie mag dan wel ‘Rupsje Nooitgenoeg’ zijn, Eric Carle heeft ons ook nog verblijd met tal van andere fijne prentenboeken. ‘De spin die het te druk had’ is een van die toppertjes in zijn universum. Bewijs hiervan is de 22ste (!) druk van de Nederlandstalige uitgave.



Een spin begint bij het krieken van de dag met het weven van haar web. De dieren van de boerderij begrijpen niet goed waar de spin mee bezig is, en komen haar voortdurend vragen stellen. Het paard nodigt haar bijvoorbeeld uit om een ritje te maken op zijn rug, de koe om samen gras te eten, en het schaap om samen door de wei te rennen. De spin kan op geen enkele vraag van de andere dieren ingaan, want ze heeft het erg druk met weven. Tot de haan voorstelt om een vervelende vlieg, die op elke dubbele pagina rondzwermt, te vangen… Daar is de spin wel voor te vinden! Het betekent meteen het einde van het verhaal voor de arme vlieg.



Een extra sterkte van het boek is het to…Lees verder

De spin die het te druk had

Een toepasselijk verhaal voor de herfst en een klassieker. Dat is ‘De spin die het te druk had’. De spin weeft natuurlijk een web, het bijzondere aan dit verhaal zijn niet alleen de kleuren maar ook het feit dat kinderen kunnen ook voelen hoe de spin te werk gaat. Dat is niet alleen voor visueel gehandicapte kinderen interessant, het is leuk voor alle jonge kinderen. De taal is poëtisch en subtiel : Op een mooie morgen werd een spin door een zacht briesje door de lucht gedragen. Een ragfijne (rag- spinnenrag !) draad slierde achter de spin aan. Toen landde ze op een hek, vlak bij het erf van een boerderij… en begon een web te weven. Naast de spin en haar web in wording kunnen de kinderen op elke bladzijde ook een klein vliegje voelen en dat eindigt vanzelfsprekend waar je het verwacht. Dit blijft een heel mooi en kunstzinnig boek.

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia