Boek
Nederlands

Wat overblijft is het verlangen

Elvis Peeters (auteur)

Wat overblijft is het verlangen

Genre:
Titel
Wat overblijft is het verlangen
Auteur
Elvis Peeters
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2001
103 p.
ISBN
90-5617-319-7

Besprekingen

Het komt voor sommigen misschien als een verrassing, maar Elvis Peeters is ook dichter. Met de bundel Wat overblijft is het verlangen levert hij een bijzonder sterke prestatie en bewijst hij dat proza poëzie kan worden en omgekeerd. Peeters bestrijkt in zijn poëzie een onvoorstelbaar breed gebied. Sommige 'gedichten' uit de bundel zijn in feite in versvorm gegoten manifesten ('Europa'), sommige zijn verhakkelde en op poëtische wijze herschreven krantenberichten, andere dan weer illusieloze liefdesgedichten. Politiek engagement en romantische gevoelens zijn bij Peeters geen tegenstelling, en ook enige postmoderne invloed kan in vele gedichten niet ontkend worden.

Wat bv. opvalt aan de poëzie van Elvis Peeters is dat hij in staat is vrij klassieke en zelfs banale rijmschema's aan te wenden, maar door het hedendaagse taalgebruik nooit oubollig of wereldvreemd overkomt. Typisch is bv. het vrij fatalistische en pretentieloze gedicht 'Leven maar', dat begint met de smartla…Lees verder
Na een aantal verhalenbundels, theaterteksten, hoorspelen, songs en een roman komt deze Vlaamse auteur nu met poëzie. Althans, op de achterflap lezen we: "Meer dan in zijn vorige bundels neigt Elvis Peeters in 'Wat overblijft is het verlangen' naar poëzie". De bundel kent vijf afdelingen. De eerste eindigt met de woorden: "Dit is het leven maar./ Wij komen klaar / en niemand kan je troosten." De tweede omvat een aantal 'levensbeschrijvingen', onder meer van 'Ikzelf (1959-2023)', "die het woord revolutie inslikt en het woord economisch / uitspuwt." In de afdeling hierna, de meest omvangrijke, vinden we onder andere liefdesgedichten, gevolgd door een afdeling waarin we een heus manifest ('Europa') tegenkomen. De bundel besluit met een nogal geforceerd uitleggerig Nawoord. Het best is Peeters in zijn vaak ontroerende gedichten over liefde en beminnen, waarin hij (quasi) diepzinnigheid en (valse) sentimentaliteit weet te ontlopen, indachtig zijn eigen credo: "Ik wantrouw diepzinnigheid. /…Lees verder

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia