Boek
Nederlands
Titel
Rennen
Auteur
Elvis Peeters
Illustrator
Gerda Dendooven
Medewerker
Nicole Van Bael
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2013
[36] p. : ill.
ISBN
9789401409629 (hardback)

Besprekingen

Opzij, opzij, opzij

Elvis Peeters is vooral bekend als auteur van romans voor volwassenen, zoals De ontelbaren en Dinsdag. Samen met Gerda Dendooven en Paul Verrept waagde hij zich al eerder aan kinderboeken, onder andere met de grappige, filosofisch getinte reeks rond Meneer Papier. Opvallend is dat hij Rennen op zijn website tussen zijn werk voor volwassenen, en niet bij de kinderboeken zet. Het is een artistiek cross-overboek rond een gejaagd paard dat een heel veld en bos in beweging zet.

Peeters gebruikt vooral herhalingen om het snelle tempo en de onrust van de dieren weer te geven. Hij herneemt regelmatige dezelfde woorden en woordgroepen, alsof er geen tijd is voor complexere zinnen: 'De havik heeft scherpe ogen. / De havik heeft scherpe klauwen. / De havik heeft een scherpe snavel. De havik steekt zijn scherpe klauwen uit naar de haas.' Prachtig is de subtiel spannende zin die daarop volgt: 'De schaduw van de haas en de schaduw van de havik vallen over elkaar.' Peeters schrijft vooral s…Lees verder

Het lezen van Rennen doet denken aan een sportcommentator die een spannende race verslaat; het rijke vocabulaire waarmee snelheid wordt uitgedrukt, het opbouwen van spanning, en het bijna struikelen over woorden omdat de actie haast niet in taal te vangen is.
We komen er echter niet achter waar de dieren naartoe rennen en waarom ze zo hard lopen. Het lijkt hen vooral te gaan om het rennen zelf. Die sensatie is door Elvis Peeters knap vertaald. Hij vangt de vliegende vaart van de dieren in beeldrijke, ritmische zinnen.
Rennen is geen conventioneel opgebouwd verhaal dat naar een ontknoping toewerkt. Het is eerder een langgerekt gedicht waarin ritme, herhaling en klank de hoofdrol spelen. Peeters beheerst dat spel met taal zo goed dat een plot niet gemist wordt. Het leesplezier zit in het duivelse ritme van de zinnen en hun abrupte wendingen.
De illustraties van Gerda Dendooven zijn opvallend sierlijk en fijn in verhouding tot veel van haar andere werk, waarin z…Lees verder
Een paard galoppeert over de heide, de zon schijnt en stof waait op en slaat weer neer op gras, bloemen en bomen. Steeds meer dieren gaan met paard mee, zoals de haas, een hinde en het everzwijn. Andere dieren horen de groep steeds aankomen en proberen onder te duiken, zodat zij niet onder de voet gelopen worden. De schaduwen van de dieren rollen over elkaar heen. En zij rennen maar voort over de vlakte, door de plas en steeds maar verder. Waarheen? Niemand weet het. Groot formaat, hoog prentenboek. De literaire tekst (je hoort als het ware de cadans van de hoeven van het paard en de andere dieren) en de kunstzinnige illustraties waarin veel vaart zit, slepen de lezer/kijker mee in de snelle tocht van de dieren om uiteindelijk te ervaren dat onduidelijk is waarheen men onderweg is. Een soort maatschappijkritiek op een maatschappij waarin alles steeds sneller moet? De illustraties schetsen heel sfeervol de herfst met vallende bladeren, een decor waarin de dieren mooi tot hun recht kome…Lees verder

Rennen

Een paard begint te galopperen door de heide, door de zon, door het stof. Het galoppeert, galoppeert, galoppeert. Stof waait op, waait neer, gaat liggen, kruipt in elke spleet, in elke kier, in elk gat, in elk hol. Het kringelt, het danst, het stof, het stof, het stof. De kraai, de muis, het paard. De kraai, de muis, de haas, het paard. De kraai, de muis, de haas, de hinde, het paard. Ze hollen, ze hollen, ze hollen. Maar waarheen? Maar waarom? 'Rennen' is een boek dat je buiten adem brengt. Het ritme van de woorden, de melodie van de tekst doen je hartslag versnellen. Je vraagt je af waarom je zoveel haast hebt bij het lezen van dit boek. Net zoals alle dieren in het boek, voel je de reflex om mee te gaan hollen. Maar waarom? Wie of wat zit ons op de hielen? Ons jachtige eigen leven misschien? Misschien is een belangrijkere vraag: wanneer stopt het? Gerda Dendooven weet de snelheid van het verhaal mooi weer te geven in haar illustraties. Bladeren vliegen door de wind, door de luch…Lees verder

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia