Dieren zijn precies als mensen, of was het omgekeerd? Hoe menselijk is dat menselijk bewustzijn eigenlijk? In Jacht, zijn nieuwe roman vol verrassingen, varieert Elvis Peeters op Animal farm.
In de HBO-reeks True detective steekt een van de personages, Rust Cohle, een pessimistische monoloog over de mensheid af. 'Ik vind het menselijk bewustzijn een tragische vergissing in de evolutie. We zijn te zelfbewust geworden. De natuur schiep een aspect dat los stond van zichzelf. We zijn schepsels die volgens de natuurwet niet horen te bestaan.' Voor Cohle zou de mensheid er goed aan doen zichzelf en haar bewustzijn op te heffen.
In Jacht, de nieuwe roman van schrijversduo Elvis Peeters en Nicole Van Bael, wordt Cohles probleem aangepakt door het te vergroten. Honden, paarden, katten en vossen: in Jacht hebben zij, net als de mens, bewustzijn.
Wie onvoorbereid aan deze roman begint - ik wel, u nu al niet meer, sorry - kijkt er wel even van op. De openingsscène toont ons een paard dat bezig is een van de weg geraakte kar uit het slijk te trekken. Het duurt even voor je inziet wie er ontbreekt: de voerman. Het paard heeft zijn eigen kar, kan zelf in het gareel stappen…Lees verder
In de HBO-reeks True detective steekt een van de personages, Rust Cohle, een pessimistische monoloog over de mensheid af. 'Ik vind het menselijk bewustzijn een tragische vergissing in de evolutie. We zijn te zelfbewust geworden. De natuur schiep een aspect dat los stond van zichzelf. We zijn schepsels die volgens de natuurwet niet horen te bestaan.' Voor Cohle zou de mensheid er goed aan doen zichzelf en haar bewustzijn op te heffen.
In Jacht, de nieuwe roman van schrijversduo Elvis Peeters en Nicole Van Bael, wordt Cohles probleem aangepakt door het te vergroten. Honden, paarden, katten en vossen: in Jacht hebben zij, net als de mens, bewustzijn.
Wie onvoorbereid aan deze roman begint - ik wel, u nu al niet meer, sorry - kijkt er wel even van op. De openingsscène toont ons een paard dat bezig is een van de weg geraakte kar uit het slijk te trekken. Het duurt even voor je inziet wie er ontbreekt: de voerman. Het paard heeft zijn eigen kar, kan zelf in het gareel stappen en werk gaan zoeken. Communicatie tussen mens en dier is moeilijk, maar niet onmogelijk.
Mens en dier staan nu min of meer op gelijke voet. Dat verandert alles. Terwijl dieren proberen om zo menselijk mogelijk te lijken - een rottweiler loopt zoveel mogelijk op zijn achterpoten en onderdrukt gênante impulsen (kwispelen, sproeien) - zijn de mensen zich sterker bewust van hun dierlijke kanten: het geluid van ontlasting, de biologie van seks en de opwinding van het doden.
Dat laatste zorgt meteen voor de sterkste verhaallijn in het boek. Het personage Erik, arbeider in een steengroeve, gaat in tegen wet en moraal door zich 's nachts in een bos te verschuilen, met de bedoeling iets naar de andere wereld te helpen. Maar hij onderschat wat hij aanricht door een vrouwtjeshert dood te schieten, nu ook dieren bewustzijn hebben, strategisch denken én rouwen. 'Hersens zijn goed', denkt het paard, 'maar gedachten zijn er te veel aan.' En ook de rottweiler worstelt met zijn bewustzijn: 'Je bent verwekt volgens een standaardprocedure. Je bent de geïndividualiseerde incarnatie van een blinde kracht. Laat het daarbij en vat het leven niet persoonlijk op.'
Lagere lonen
Jacht combineert een fantastisch uitgangspunt met een realistische uitwerking: iedereen, ook de dieren, gedraagt zich menselijk. Of dierlijk, het is maar hoe je 't bekijkt. Peeters verzamelt een ploeg personages (mens en dier) en laat hen regelmatig elkaars pad kruisen. Zo verkent hij niet alleen de premisse van zijn roman, maar legt ook uiteenlopende parallellen met onze wereld.
De dieren draaien mee op de arbeidsmarkt, maar omdat het toch 'maar' dieren zijn, met fysieke beperkingen, werken ze aan lagere lonen. Daar zijn niet alle mensen blij mee. De link met onze arbeidsmarkt is duidelijk.
Peeters voert ook een jonge vos op, die uit het bos naar de stad komt en daar wordt opgevangen door soortgenoten. Dat voelt fijn en vertrouwd, maar ook een beetje sectair. De vossen graven verwoed, om de watervoorziening te ontregelen en huizen te doen verzakken. Ze voeren een soort guerrilla tegen de mensen en zijn uiterst wantrouwig. Té wantrouwig. Dat valt af te leiden uit een scène waarin de weduwe Josee en de jonge vos elkaar toch enigszins tegemoetkomen. Voor de mensen doen de vossen aan meer dan simpel vandalisme: ze zaaien 'terreur'. De vergelijking met moslimextremisten ligt voor het grijpen.
In een knappe dialoog tussen de rottweiler en zijn moeder, vraagt deze laatste zich af of de mensen wel opgewassen zijn tegen de vossendreiging. 'Ze denken in patronen die niet eeuwig kunnen meegaan. Ze twijfelen. (...) De vossen twijfelen niet.' Vervang 'mensen' door het westen, 'vossen' door moslims: het zijn fragmenten uit een discours dat we allemaal kennen.
Voortplanting
In de tweede helft van deze nochtans korte roman wordt het moeilijker je aandacht erbij te houden. De opwinding en verontwaardiging die Eriks jachtpartijtje uitlokte wordt niet geëvenaard door het verhaaltje over sociale spanningen in de steengroeve. Niet alle verhaallijnen eindigen even bevredigend en het slothoofdstuk, hoewel mooi en ontroerend, is misschien een iets te gemakkelijke manier om een punt te zetten. Niettemin blijft Jacht tot de laatste bladzijde een schatkamer aan treffende observaties, onverwachte parallellen en sterke scènes. Persoonlijke favorieten: de achterdochtige weduwe Josee en haar obsessie met vuilniszakken, het tragikomische bezoek van de rottweiler aan een 'prostituteef' en later zijn even onsmakelijke als tedere vereniging met de vrouw Karla.
Ten slotte maakt het paard de balans op van zijn leven: 'Ik heb slechts stenen versleept, haver gevreten. Dat had ik toch ook gekund zonder dat allemaal te beseffen?' Een heel menselijke gedachte - wat heeft het allemaal voor zin? - en een terugkeer naar ons True Detective-citaat: wat schieten we eigenlijk op met dat bewustzijn?
Wellicht dat het ons toestaat om, zoals de hond en Karla, zoals het paard en de muilezelin, teder te zijn, een soort overtreffende trap van voortplanting. Obligaat, ik weet het, maar daarom niet minder waar.
ELVIS PEETERS
Jacht.
Vrijdag, 197 blz., 17,50 euro (e-boek 9,99 euro).
De auteur: Vlaams schrijversduo, dat met romans als Wij, Dinsdag en De ontelbaren een groot lezerspubliek bereikte.
Het boek: een dierenfabel over de aard van de mens.
ONS OORDEEL: een schatkamer aan treffende observaties, onverwachte parallellen en sterke scènes.
Mark Cloostermans ■
Verberg tekst