Besprekingen

De beesten nemen het over

ROMAN. Dieren krijgen menselijke gedachten en infecteren de samenleving. Maar wie wint het pleit? Elvis Peeters schreef een suspenserijke roman die je beduusd achterlaat.

Zonder compromissen, zonder tierelantijnen én in zijn eigen tempo: zo kreeg Elvis Peeters (°1955) na twintig jaar schrijverschap de renommee die hij verdient. Peeters (in feite een schrijversduo met Nicole Van Bael) heeft ondanks zijn engagement een bloedhekel aan 'pamflettaire literatuur'. Hij laat zijn personages, hun taal en handelingen voor zich spreken. "Een roman is niet bedoeld om de les te spellen. Wel om een spiegel voor te houden." Toch lijkt zijn wereldbeeld er bij elk boek zwarter en illusielozer op te worden.

Ook in zijn nieuwe roman poogt Elvis Peeters vastgeroeste visies te ontregelen. Sluipenderwijs nemen in het beklemmende Jacht dierenkolonies de menselijke samenleving in de tang. Hand over hand neemt hun bewustzijn toe. Zodanig zelfs dat paarden mee stakingen opzetten, vechthonden als ordehandhavers fungeren en vossen ondergronds waterleidingen en kabels saboteren, tot ze de facto de steden overnemen. Op een bepaald moment zijn we bijvoorbeeld getuige van e…Lees verder

Van de vos en de rottweiler

Dieren zijn precies als mensen, of was het omgekeerd? Hoe menselijk is dat menselijk bewustzijn eigenlijk? In Jacht, zijn nieuwe roman vol verrassingen, varieert Elvis Peeters op Animal farm.

In de HBO-reeks True detective steekt een van de personages, Rust Cohle, een pessimistische monoloog over de mensheid af. 'Ik vind het menselijk bewustzijn een tragische vergissing in de evolutie. We zijn te zelfbewust geworden. De natuur schiep een aspect dat los stond van zichzelf. We zijn schepsels die volgens de natuurwet niet horen te bestaan.' Voor Cohle zou de mensheid er goed aan doen zichzelf en haar bewustzijn op te heffen.

In Jacht, de nieuwe roman van schrijversduo Elvis Peeters en Nicole Van Bael, wordt Cohles probleem aangepakt door het te vergroten. Honden, paarden, katten en vossen: in Jacht hebben zij, net als de mens, bewustzijn.

Wie onvoorbereid aan deze roman begint - ik wel, u nu al niet meer, sorry - kijkt er wel even van op. De openingsscène toont ons een paard dat bezig is een van de weg geraakte kar uit het slijk te trekken. Het duurt even voor je inziet wie er ontbreekt: de voerman. Het paard heeft zijn eigen kar, kan zelf in het gareel stappen…Lees verder

Vervreemdende en beklemmende roman over de tijd waarin dieren bijna menselijk zijn geworden en zij voor een deel geïntegreerd zijn in de samenleving, maar die voor een deel ook bedreigen. Geleidelijk aan word je daarin meegenomen. 'Animal Farm', maar dan een stapje verder, waarin een paard zelf zijn diensten aanbiedt en een hond verliefd wordt op een vrouw. Daartegenover een man die op dieren jaagt en daarbij bijna het slachtoffer wordt van de agressie van de dieren. De auteur heeft een reeks bijzondere romans geschreven, waarin hij een heldere vertelstijl combineert met soms gruwelijke en in dit boek magisch-realistische elementen. Dat het toch overtuigend wordt, is een teken van zijn meesterschap. Een opmerkelijk verhaal, dat schokkend is doordat de grens tussen mens en dier dunner blijkt te zijn dan verwacht en ook gemakkelijk wordt overschreden.

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia