Boek
Nederlands
Een oude man kijkt terug op zijn leven, waarin hij geleefd heeft zonder ooit een keuze te betreuren. Alles is gebeurd zoals het gebeurd is, en over niets wil hij een gedachte van spijt of medeleven toestaan. Ook over de twee vrouwen die hij min of meer liefhad, wordt slechts verteld wat ze deden, niet wat hij daarbij voelde.
Extra onderwerp
Belgisch-Congo
Titel
Dinsdag / Elvis Peeters in samenwerking met Nicole Van Bael
Auteur
Elvis Peeters
Medewerker
Nicole Van Bael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2013
170 p.
ISBN
9789057595158 (paperback)

Besprekingen

De tanden in het leven zetten

Op de vorige roman van Elvis Peeters kleefde een stickertje met 'Waarschuwing: expliciete roman'. De nieuwe verdient ook een waarschuwing: 'Kan uw waarden en normen schaden'.

Wat krijgen we nu, dacht ik, na de eerste bladzijden van Dinsdag. Een bejaarde man ontwaakt, staat op, denkt aan zijn overleden echtgenote. Het meisje van de sociale dienst wil hem graag in een bejaardentehuis hebben, hij peinst er niet over. Man drinkt koffie. Man rookt sigaret. Banale handelingen, de laatste schaduwgevechten van iemands leven.

Dat is niet wat Elvis Peeters normaal gezien serveert. In De ontelbaren (2005) beschreef hij wat er zou gebeuren als Europa echt overspoeld zou worden door migranten. Wij (2009) ging over zinloos geweld. En nu een portie platgekookte literaire melancholie?

Er zijn echter tekenen aan de wand. 'Hij beschikt niet meer over de kracht van toen hij nog jong was maar oud genoeg om een geweer of een granaatwerper te dragen', bedenkt de oude man. En in een mij…Lees verder

Geen tranen om bittere eenzaamheid

Er verschijnen dit voorjaar heel wat nieuwe Vlaamse romans maar de kans is klein dat er een bijzit dat even sterk is als de nieuwe roman van Elvis Peeters: 'Dinsdag'. Peeters vertelt over het dagelijkse leven van een 76-jarige man met een Congolees verleden. Zijn roman groeit uit tot een genuanceerd portret van ons aller individualisme.

De Vlaamse Nicci French. Zo zou je Elvis Peeters, het pseudoniem voor Jos Verlooy en zijn vrouw Nicole Van Bael kunnen noemen. Van Bael - die op het titelblad van 'Dinsdag' voor het eerst expliciet credit krijgt - is vooral sterk in het structureren van het materiaal dat Peeters schrijft. De twee spelen de hoofdstukken aan elkaar door en discussiëren wat herschreven moet worden. Dat alles maakt dat 'Dinsdag' een ijzersterk gestructureerd boek is.

In zekere zin is de nieuwe roman een uitvloeisel van het eerdere 'WIJ'. Peeters en Van Bael wilden een boek maken over de ouders van de acht adolescenten uit die roman. Maar al vlug verdrong één personage - de naamloze oude man - de anderen. We volgen in de roman de man een dag lang. Er gebeurt niets spectaculairs. De man wordt gewekt door een duif op de zolder waar hij slaapt. Hij gaat naar beneden, kleedt zich, wast zich, drinkt een koffie en doet boodschappen. Die doodgewone dagelijkse beslommeringen vormen de aanzet voor de heri…Lees verder

Elvis Peeters : Dinsdag

Waarom heeft het hoofdpersonage van 'Dinsdag' geen naam?

ELVIS PEETERS: Omdat hij om het even wie kan zijn. Hij woont in een buitenwijk van Brussel, maar het zou ook ergens anders kunnen zijn. Hij is een Elckerlyc, de opportunist die nooit zelf initiatief neemt, maar de dingen die op hem af komen zo weet te manipuleren dat hij er voordeel bij heeft. Hij is niet sociaal of asociaal, maar gewoon een individu uit onze hedendaagse samenleving. Je weet als buitenstaander niet welk vlees je in de kuip hebt, maar hij weet wel wat hij wil, ook al heeft hij geen grote idealen of verwachtingen. En hij zorgt ervoor dat hij achteraf geen spijt heeft. Een echte Rudy De Leeuw dus.

Word je niet woedend van dat soort mensen?

PEETERS: Achter de meeste zaken die wij schrijven, zit verontwaardiging of woede, maar we willen wel literatuur brengen, geen ideologie. Daarom moeten we onze woede, die vooral tegen het vrijemarktdenken gericht is, beheersen. Vandaar ook die oude man. Die…Lees verder

Elvis Peeters : Dinsdag

MAN ZONDER SPIJT De gruwel van Elvis Peeters is nooit gratuit. Ook niet in 'Dinsdag', waarin een bejaarde man terugblikt op een leeggezogen leven dat onweerstaanbare drang boven ideaal plaatste.

Elvis Peeters , PODIUM, 171 BLZ., euro 17,50.

Je haat ze of je bent er absoluut weg van, maar de boeken van Elvis Peeters laten niemand onberoerd. Wij , de vorige roman, toonde de seksuele uitspattingen van acht jonge individualisten heel expliciet zonder ze te veroordelen. In Dinsdag gaat Peeters subtieler, maar misschien ook wel dieper te werk bij het portretteren van een 76-jarige man. Enerzijds houdt die van de duif die over de nok van zijn dak schuifelt en denkt hij met weemoed terug aan de twee vrouwen die hij overleefd heeft, anderzijds vertelt hij zonder enige gêne hoe hij gestolen, gemoord en gebrandschat heeft.

Op zijn zestiende verkrachtte hij zijn eerste slachtoffer, waarna hij door zijn ouders naar 'de Congo' werd gestuurd om te helpen op de plantage van zijn zus. Al na een paar weken hield hij het daar voor bekeken en trok hij er alleen op uit, eerst als automecanicien en copiloot voor een koloniale Brusselse autoracer di…Lees verder

Met Wij, de vorige roman van Elvis Peeters, bezorgde de schrijver zijn lezers een stomp in de maag. Het ontluisterende portret van een groepje pubers die elk moreel besef verliezen, viel op door de emotieloze stijl en de hardheid van de scènes waarmee een escalatie aan perversiteiten en geweld werd getekend. Op hetzelfde elan gaat Peeters door in zijn nieuwe boek, Dinsdag. Opnieuw is dit een keihard, choquerend boek. Opnieuw krijgen we een verhaal over volstrekte amoraliteit.
Het kaderverhaal doet nochtans niets van dat alles vermoeden: het is een doordeweekse dag, de zon valt binnen, een bejaarde man staat op en zal aan het einde van de dag gewoon weer gaan slapen. Tussen de ochtend en de avond krijgen we via een reeks flashbacks zijn levensverhaal. Deze vriendelijke oude man blijkt voorwaar geen doetje te zijn geweest. Het begint al in zijn jeugd, met een verkrachting, waarna hij naar de plantage van zijn zus in Congo verhuist. Al gauw ontpopt de man zich tot een …Lees verder
Een oude man kijkt terug op zijn leven, waarin hij geleefd heeft zonder ooit een keuze te betreuren: of hij nu in de Congo moordde, verkrachtte of dieren doodde, als vrachtwagenchauffeur zijn baas bestal -alles is gebeurd zoals het gebeurd is, en over niets wil hij een gedachte van spijt of medeleven toestaan. Ook over de twee vrouwen die hij min of meer liefhad, wordt slechts verteld wat ze deden, niet wat hij daarbij voelde. Niet alleen de beschrijving van een gruwelijke moordpartij in de Congo (waarnaar het boek langzaam maar onontkoombaar naar op weg is), maar ook de compositie, de heldere stijl en de feitelijke beschrijvingen maken deze meesterlijke roman beklemmend. Wat aanvankelijk een willekeurige dag uit het leven van een willekeurige man lijkt, wordt een vertelling over een gruwelijk verleden, dat nog zo dichtbij is, dat het gewoon onder ons voortleeft. Vrij kleine druk.

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia