Boek
Nederlands
Een vader, een dochter en een kleinzoon dragen de tijdgeest met zich mee en verzetten zich daar ieder op hun eigen manier tegen.
Titel
De tijden
Auteur
Elvis Peeters Nicole Van Bael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, © 2023
222 p.
ISBN
9789463812108 (hardback, Podium) 9789022340387 (hardback, Manteau)

Besprekingen

Vadertje Tijd, de genadeloze grijsaard -Boek van de week

In zijn kenmerkend bedaarde, maar af en toe ongenadig scherpe verteltoon waadt Elvis Peeters door het leven van drie generaties. In De tijden blaast de geschiedenis een deuntje mee en verliezen de personages hun grip op de tijd.

Steeds uitdrukkelijker profileert Elvis Peeters - rocker, performer, dichter, theaterauteur, kinderboekenschrijver en romancier - zich als een duo. "Elke paragraaf en elk hoofdstuk gaat door vier handen en door twee hoofden", vertelde Peeters (pseudoniem van Jos Verlooy) ooit in deze krant over hun werkwijze. Tegenwoordig staat medeauteur en echtgenote Nicole van Bael ook mee op het schutblad van de romans en treedt ze vaker in de openbaarheid. Verlooy & Van Bael, wordt dat hun nieuwe roepnaam?

Suggestief proza dat stelselmatig een open zenuw raakt of ons een wat grimmige spiegel voorhoudt: het handelsmerk van Peeters en co. Het mondde uit in een stilaan indrukwekkende reeks boeken, vanaf het verhalendebuut Het uur van de aap (1992), met spraakmakende romans als De ontelbaren (2005), Wij (2009), Dinsdag (2012), Jacht (2015) of Brood (2018), waarvan sommige prestigieuze nominaties en hoge verkoopcijfers verzamelden. Met De ommelanden (2019), met zijn redeloze spanning tus…Lees verder

Meer ambitie dan vertelkracht

Elvis Peeters' intergenerationele familieroman De tijden is groots opgezet, maar klein uitgevallen.

Bijna een hele eeuw Belgische geschiedenis in grofweg tweehonderd bladzijden. De drie generaties overspannende nieuwe roman van schrijversduo Elvis Peeters en Nicole Van Bael heeft geen last van een gebrek aan ambitie, wel van een gebrek aan vertelkracht om die ambitie ook waar te maken.

Het nieuwe verhaal van de auteurs van romans als De ontelbaren (2005), Wij (2009) en Dinsdag (2012) vangt nochtans veelbelovend aan met een luik over de in 1929 geboren dienstweigeraar Emiel, boer tegen wil en dank, en liefhebber van jazz. Zijn idioom is er eentje dat de auteurs beheersen, zijn uit bierdraf, reuzel en broodpapier opgetrokken wereld voelt meteen vertrouwd aan. Ook de licht melancholische toon die lijkt te horen bij een leven dat eerder ondergaan dan geleefd wordt, vloeit vlot uit hun pen.

Het proza loopt iets stroever wanneer in het tweede en derde luik van dit familieverhaal respectievelijk dochter Hannelore en kleinzoon Matteo een stem kr…Lees verder

Gemakzuchtige geschiedenislesjes

 

Maar liefst zeventig jaar Belgische geschiedenis komt langs in 'De tijden'. Emiel neemt in de jaren 50 de boerderij van zijn vader over en moet grote landbouwhervormingen het hoofd bieden. Zijn dochter Hannelore demonstreert tegen kruisraketten en probeert na haar punkjaren een bestaan op te bouwen. Haar zoon Matteo ziet de aarde knarsen onder de overproductie en de klimaatcrisis, en reist naar Polen om met een stel Europese verlichtingsidealisten in een oerbos te leven. Alle drie krijgen ze hun eigen deel en hun eigen stem in dit boek. De familieband verbindt hen, maar ze hebben ook iets verbetens, ze stellen zich teweer tegen hun tijd. Daar krijgen ze de rekening voor gepresenteerd.

Het eerste deel, over boer Emiel, is het langste en ook het meest geslaagde. Het schrijversduo Elvis Peeters heeft stevig grip op zijn decor, een klein boerenbedrijf in de jaren 50 en 60. Ze laten knap zien hoe groot de zwaartekracht van een boerenfamilie indertijd was: het werk v…Lees verder

Een roman over een vader, een dochter en een kleinzoon die de tijdgeest met zich meedragen en zich er ieder op hun eigen manier tegen verzetten. Emiel luistert naar jazz om die verschrikkelijke oorlog achter zich te laten en weigert dienstplicht. Noodgedwongen neemt hij de boerderij van zijn vader over, en ziet met lede ogen de komst van schaalvergroting aan. 
Hannelore spuit 'no future’ en 'fascist cops' op de muren in het dorp. Waar ze tijdens haar studie slogans bedenkt voor een punkblaadje, blijkt die creativiteit haar later veel geld op te leveren in de reclamewereld. 
Matteo vindt zijn moeder hypocriet en zoekt zin en geborgenheid in de Europese verlichting. 
Ondertussen worstelen ze allemaal met de liefde, en blijken idealen van generatie op generatie pijnlijk te kunnen veranderen.
 In scherpzinnige, maar ook invoelende stijl geschreven, met veelzijdige karaktertekeningen. Voor de meer literaire lezer. Elvis Peeters (1957) is performer, schrijver en dichter. Hij schrijft same…Lees verder

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In …Lees verder op Wikipedia