Besprekingen

Overgeleverd aan het duistere platteland

Pijnlijk accuraat drijft Elvis Peeters zijn personages tot over de rand in zijn nieuwe roman De ommelanden. Een fotografe raakt in een vergeten gebied steeds verder geïsoleerd. Tenminste, zo lijkt het.

Is het een averechtse parabel, een grimmig sprookje of een verhaal met een moraal? Er valt niet zomaar de vinger op te leggen. Zeker is dat Elvis Peeters in zijn nieuwe roman De ommelanden de beklemming vanaf de eerste pagina's crescendo laat gaan. En dat deze roman je meteen in de tang neemt. Actueel is hij ook, in tijden van 'gilets jaunes', met zijn redeloze spanning tussen stad en vergeten hinterland in een onbestendig Europa, waarin klimaatverandering de lakens begint uit te delen.

In een gestaag tempo leverde Elvis Peeters met Wij (2009), Dinsdag (2012), Jacht (2015) en recent nog Brood (2018) boeken af die aan de ribben bleven kleven. Geschreven 'met twee hoofden en vier handen', zoals Peeters zijn samenwerking met echtgenote Nicole van Bael ooit typeerde, houden ze ons vaak een boosaardige spiegel voor. Slim verteld, uitgekiend van taal, met een behoorlijk illusieloos wereldbeeld. In De ommelanden is dat niet anders. Hoe valt dat te rijmen met het uitgesproken engage…Lees verder

Elvis Peeters is het schrijverspseudoniem van het echtpaar Jos Verlooy en Nicole Van Bael. In de laatste jaren hebben zij al enkele zeer gewaardeerde romans gepubliceerd, waaronder ‘Wij’, ‘Dinsdag’ en ‘Jacht’. In al deze romans wordt een zwart wereldbeeld uitgetekend en worden grenzen van het menselijk bestaan onderzocht. Ook in ‘De ommelanden’ speelt die thematiek, opgehangen aan een goedgeschreven thrillerachtig verhaal over de jonge fotografe Dora. Zij is naar verre, verlaten streken (‘ommelanden’) getrokken om als nieuw artistiek project gestorven mensen te fotograferen. Die macabere bezigheid maakt haar niet populair bij de dorpelingen waartussen zij leeft. Als er van alles misgaat, krijgt ze daardoor weinig hulp. Het vertellersperspectief wisselt steeds en is ook meermaals vanuit ‘de stad’, waar haar zus en moeder zich zorgen maken om het uitblijven van enig levensteken van Dora. ‘De stad’ staat hier tevens voor een door hoogtechnologie en waterschaarste bedreigde vorm van (on)m…Lees verder

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia