Boek
Nederlands

Een kusje voor kleine beer

Else Holmelund Minarik (auteur), Maurice Sendak (illustrator)
+1
Een kusje voor kleine beer
×
Een kusje voor kleine beer Een kusje voor kleine beer
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Oma Beer wil Kleine Beer een kusje geven voor zijn mooie tekening. Daar willen de kip, de kikker, de poes en de das haar graag bij helpen. Vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Kussen
Leesniveau
AVI 5
Titel
Een kusje voor kleine beer / door Else Holmelund Minarik ; met tek. van Maurice Sendak
Auteur
Else Holmelund Minarik 1920-2012
Illustrator
Maurice Sendak 1928-2012
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A kiss for Little Bear
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2006
36 p. : ill.
ISBN
9789021619705

Besprekingen

Dit deeltje van Minarik en Sendaks klassiek geworden reeks over kleine beer (De Leeswelp 2006, p. 258) is een soort nakomertje, eerst uitgekomen in 1968, waar de andere vier boeken tussen 1957 en 1961 werden gepubliceerd (veel later volgden nog andere boeken, maar met andere illustratoren). Je merkt het tijdsverloop van zeven jaar vooral aan de prenten van Maurice Sendak, die in dit vijfde boek een veel voller en donkerder kleurenpalet aanwendt, meer uitbeeldt dan de tekst vertelt en enkele ambiguë beeldelementen inbouwt. Die geëvolueerde stijl sluit aan bij zijn eigen klassieker Max en de Maximonsters (origineel Where the wild things are, 1963). De illustrator wijst daar trouwens zelf op: de tekening die kleine beer voor zijn oma maakt, toont zo'n maximonster. De prenten van Sendak brengen wat 'stoutheid' in het verhaal: kleine beer is ook wel een beetje een deugniet, de kip kijkt wel eens kwaad uit haar ogen, de kat kijkt ondoorgrondelijk, zelfs een beetje dreig…Lees verder
Wanneer Kleine Beer een tekening voor oma heeft gemaakt, wil zij hem een kus teruggeven. Kip heeft de tekening bij oma bezorgd en via een omweg, via Kip, Kikker, Poes, meneertje en juffertje Das, geeft zij ten slotte de kus aan Kleine Beer. Aan het einde van het boek is Kleine Beer aanwezig op de bruiloft van meneertje en juffertje Das. Dit laatste staat nogal los van het verhaal en had net zo goed weggelaten kunnen worden. Tekst en de tekening zijn beide opgenomen in een kader. De sfeervolle prenten beslaan tweederde deel van de pagina's en zijn getekend met pen en inkt en ingekleurd met geelgroen en bruin. De tekst is gezet in een grote letter, in korte zinnen zonder veel moeilijke woorden. De omslagillustratie geeft een beeld van het verhaal, maar maakt door de kleurkeuze een wat sombere, ouderwetse indruk. Voor kinderen vanaf ca. 5 jaar een leuk boek om te bekijken en na te vertellen aan de hand van de tekeningen. Voor kinderen vanaf ca. 7 jaar om zelf te lezen.

Over Else Holmelund Minarik

Else Holmelund Minarik (Denemarken, 13 september 1920 – Sunset Beach, 12 juli 2012) was een Deens-Amerikaanse schrijver van kinderboeken.

Biografie

Als vierjarig meisje emigreerde Holmelund naar de Verenigde Staten. Eerst was zij reporter bij The Daily Sentinel of Rome (New York), vervolgens lerares en daarna werd ze schrijfster. Vooral de Kleine Beer-serie, die zij maakte met illustrator Maurice Sendak, werd internationaal een groot succes. In het Nederlands taalgebied werden de boekjes door Uitgeverij Ploegsma uitgegeven. Haar Amerikaanse uitgeverij was HarperCollins Publishers.

Bibliografie

  • Kleine Beer, vertaling:Heleen Kernkamp-Biegel
  • Papa Beer komt thuis
  • Een kusje voor Kleine Beer
  • Kleine Beer bij Opa en Oma
  • Kleine Beer en zijn vrienden