Boek
Nederlands

Het zingende gras

Doris Lessing (auteur)

Het zingende gras

In de reeks:
Levensloop van een heerszuchtige egoi͏̈stische vrouw die door haar koele ongenaakbaarheid geen contact met haar echtgenoot kan krijgen en voortdurend in conflict komt met de bedienden op hun farm in Zuid-Rhodesie͏̈, het huidige Zimbabwe.
Extra onderwerp
Afrika
Titel
Het zingende gras
Auteur
Doris Lessing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The grass is singing
Uitgever
Amsterdam: Ooievaar Pockethouse, 1995
219 p.
ISBN
90-351-1491-4

Besprekingen

Een somber, welhaast tragisch verhaal over een mislukt huwelijk dat zich afspeelt op een afgelegen ontginning in Zuidelijk Afrika (het toenmalige Rhodesië). De schrijfster schetst op voortreffelijke wijze de verhouding blanke-zwarte en die van de blanken onderling. Ook het karakter van de vrouwelijke hoofdpersoon met al haar frustraties komt goed over. Een van de betere werken van deze bekende Britse, in Rhodesië getogen schrijfster (1919, Nobelprijs 2007). Gebonden heruitgave als onderdeel van de AfriCanon: de vijfde editie (over Afrikaanse literatuur) van de Leesclub van de NRC. Kleine druk.

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia