Boek
Nederlands

De grootmoeders ; Victoria en de Staveneys ; De reden ervan ; Een liefdeskind

Doris Lessing (auteur)
+1
De grootmoeders ; Victoria en de Staveneys ; De reden ervan ; Een liefdeskind
×
De grootmoeders ; Victoria en de Staveneys ; De reden ervan ; Een liefdeskind De grootmoeders ; Victoria en de Staveneys ; De reden ervan ; Een liefdeskind

De grootmoeders ; Victoria en de Staveneys ; De reden ervan ; Een liefdeskind

Genre:
Vier novellen, waarvan drie als thema een buitenechtelijke verhouding hebben.
Extra onderwerp
Psychologische literatuur
Titel
De grootmoeders ; Victoria en de Staveneys ; De reden ervan ; Een liefdeskind
Auteur
Doris Lessing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The grandmothers ; Victoria and the Staveneys ; The reason for it ; A love child
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2004
348 p.
ISBN
90-446-0403-1 9789044604030

Besprekingen

Het werk van Doris Lessing (1919, onder andere 'The Golden Notebook', 'The Grass Is Singing' en de Martha Quest-cyclus) is minstens even beroemd uit feministisch als uit literair oogpunt. In het eerste (titel)verhaal van deze nieuwste bundel kijken twee oudere vrouwen terug op hun leven, waarin ze allebei een (voor de zoons zeer ingrijpende) liefdesrelatie met de zoon van de ander blijken te hebben gehad. Het tweede verhaal behelst het kind dat uit de relatie tussen een arm zwart meisje en een rijke blanke jongen in Londen is voortgekomen. Het derde en minst gelukte verhaal is een soort sciencefiction-allegorie, en in het vierde, langste en succesvolste verhaal volgen we een jonge Engelse soldaat die in de jaren na 1946 maar niet kan vergeten hoe hij in Kaapstad een jonge vrouw zwanger heeft achtergelaten. Los van het derde verhaal zijn dit drie sterke novelles rond het centrale motief van een buitenechtelijke relatie en de ingrijpende gevolgen daarvan voor beide partners, goed (zij h…Lees verder

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia