Boek
Nederlands

Tussen de regels

Donna Leon (auteur), Atty Mensinga (vertaler)
Titel
Tussen de regels
Auteur
Donna Leon
Vertaler
Atty Mensinga
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
By its cover
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2015
269 p.
ISBN
9789023490968 (paperback)

Besprekingen

DOOD EN ETEN IN VENETIË

Hier worden bibliotheken afgeschaft, in Venetië worden ze beroofd. Commissaris Brunetti moet een bloederige boekendiefstal ophelderen, maar lijkt zelf wel een personage uit een culinair damesromannetje.

Twee dozijn boeken heeft Donna Leon al aan commissario Guido Brunetti gewijd. Daarmee moet hij zowat de populairste Italiaanse speurneus ooit zijn, want Leon verkoopt miljoenen exemplaren van haar thrillers, die zich steevast in Venetië afspelen. Zelf woont ze er ook en, opmerkelijk, ze weigert haar boeken in het Italiaans te laten vertalen, ondanks de smeekbedes van veel lokale uitgevers. Officieel geeft ze als reden daarvoor het juk van de roem op: ze wordt nu al elke dag herkend door talloze toeristen, laat staan dat ook haar Italiaanse buren haar zouden bestormen om een handtekening. Maar misschien vreest ze vooral de toorn van haar medeburgers: de Italianen komen er niet al te best uit en Leon schuwt weinig spaghetticlichés. Het schiereiland is in haar boeken besmet met corruptie, toeristen worden er aan de lopende band beschimpt, de maffia heeft overal de hand in en de politie is lui, seksistisch en homofoob.

Ook Brunetti komt naar voren als een ijdele fat die zijn ur…Lees verder

Commissario Guido Brunetti van de Venetiaanse recherche wordt gebeld door de directeur van een bibliotheek dat er kostbare banden zijn verdwenen en dat bladen uit onvervangbare boeken zijn gesneden. Een Amerikaanse geleerde die er onderzoek heeft gedaan wordt verdacht van de diefstal. Een belangrijke getuige zou de man zijn die dagelijks in de bibliotheek zat te lezen, een ex-priester die vooral in geschriften van kerkvaders geïnteresseerd was. Als ze deze man weten te traceren blijkt hij echter te zijn vermoord. Om de zaak op te lossen wandelt en vaart Brunetti heel Venetië door, de stad die als het ware een hoofdpersoon in het verhaal is, in dit deel nog sterker dan in eerdere delen. De liefhebber van de thrillers van Donna Leon geniet van alle beschrijvingen, wederwaardigheden en gesprekken. Van belang is de fijnzinnige manier waarop tussen de maaltijden, de kopjes koffie en glazen wijn door langzaam naar de oplossing toegewerkt wordt. Spectaculaire actie moet de lezer niet verwach…Lees verder

Over Donna Leon

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Donna Leon (28 september 1942, Mont Clair, New Jersey) is een Amerikaanse schrijfster van detectiveromans die zich afspelen in Venetië. De hoofdpersoon is Commissario Guido Brunetti. Donna Leon woonde meer dan 30 jaar in Venetië en woont nu in een klein dorp in Zwitserland. Zij was docent Engelse literatuur aan de University of Maryland University College – Europe (UMUC-Europe) in Italië en werkte vervolgens als professor van 1981 tot 1999 bij de Amerikaanse militaire basis van Vicenza. Ze stopte met lesgeven om zich te concentreren op het schrijven en andere culturele activiteiten op het gebied van muziek (met name barokmuziek).

Commissario Brunetti

De Commissario Brunetti-romans spelen zich allemaal in en rond Venetië af. Ze zijn in het Engels geschreven en vertaald in veel talen, maar op verzoek van Donna Leon niet in het Italiaans. Elke roman geeft de schrijfster de gelegenheid om de minder prettige…Lees verder op Wikipedia