Boek
Nederlands

Lotta en de pestvogel

Diane Put (auteur), Rik De Wulf (auteur)
+1
Lotta en de pestvogel
×
Lotta en de pestvogel Lotta en de pestvogel
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De kuikens van tante Cato durven niet meer buiten te spelen, omdat ze bang zijn voor een nare pestvogel. Als ook de mol klaagt, besluit Lotta dat er iets moet gebeuren aan dat pestgedrag. Oblong prentenboek met paginagrote, vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Pesten, Vriendschap
Titel
Lotta en de pestvogel
Auteur
Diane Put Rik De Wulf 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2016
[26] p. : ill.
ISBN
9789044827316 (hardback)

Besprekingen

Lotta heeft zin om te spelen en gaat op zoek naar de kuikens van tante Cato. Maar waarom zitten haar vriendjes binnen, zijn ze soms ziek? De kuikens blijken bang te zijn van een pestvogel die hen uitlacht, hun petjes afpakt en ze piepkuikens noemt. Dan klaagt ook de mol over de nare vogel en gaat Lotta op onderzoek uit. De pestvogel giet Lotta’s laarzen vol water en pakt de bolderkar af. Als hij vervolgens verbaasd is dat niemand zijn kar wil trekken, vertellen Lotta en de kuikens hem eens flink de waarheid. Zal de pestvogel een speelvogel kunnen worden? Oblong prentenboek met paginagrote illustraties, getekend met dunne lijnen en egale kleurvlakken in heldere kleuren. Deel uit de uitgebreide serie over kip Lotta. Gemiddeld vier tot zes regels tekst per spread, waarin belangrijke woorden vet zijn gedrukt. De aantrekkelijk uitgevoerde, vrolijke uitgave is geschikt om het verschijnsel pesten met kleuters te bespreken. Vanaf ca. 4 jaar.

Lotta en de pestvogel

De vrolijke kip Lotta heeft zin in een leuk spelletje met haar beste vriendjes, maar die lijken allemaal ongelukkig. De kuikens zijn triest omdat een pestvogel hen voor piepkuikens heeft uitgescholden en in hun staartjes heeft geknepen. De stoute vogel heeft ook nog een petje meegenomen. Ook meneer Mol zucht en sakkert. De pestvogel heeft zijn bril afgepakt en zand in zijn ogen gegooid. Wanneer Lotta de pestvogel ontmoet, ondervindt ze zelf hoe gemeen die kan zijn. Bovendien gaat de pestvogel er met de bolderkar vandoor. Daar wil hij graag een ritje mee maken. Maar hij blijft helemaal alleen achter, er is niemand die de kar wil trekken.

Dit verhaal over pesten is zeker herkenbaar voor kinderen vanaf vier jaar. Jammer dat tekst en illustraties geen duidelijk geheel vormen. Vanaf de eerste tekening zie je kip Lotta met een bolderkar, maar dat woord wordt pas halfweg in het verhaal vermeld. Bij pesten is het weer goedmaken enorm belangrijk, en dat had hier zeker wat beter b…Lees verder