Boek
Nederlands

Op safari naar Armoeland

Darren McGarvey (auteur), Tineke Jager (vertaler), Dirk Nimmegeers (vertaler)
Reflectie op de Britse klassenmaatschappij en de betekenis van armoede voor jongeren in een achterstandswijk, mede aan de hand van de eigen ervaringen van de Schotse auteur, bekend als de rapper Loki.
Titel
Op safari naar Armoeland
Auteur
Darren McGarvey
Vertaler
Tineke Jager Dirk Nimmegeers
Inleider
Nigel Williams
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Poverty Safari : understanding the anger of Britain's underclass
Uitgever
Berchem: EPO, 2019
297 p.
ISBN
9789462671553 (paperback)

Besprekingen

Hoe de achterstandsbuurt een wonderkind baarde

De Schotse rapper Loki (35) gooit met zijn eerste boek Op safari naar Armoeland hoge ogen. Trainspotting is nog altijd actueel, zo blijkt uit het rauwe, autobiografische relaas van een jongere die opgroeit in een wijk vol kanslozen. De schuld voor veel miserie schuift hij in de schoenen van traditioneel links.

'A working class hero is something to be', zong John Lennon een halve eeuw geleden. De uit Glasgow afkomstige rapper Darren McGarvey, aka Loki, gaat nog een stapje verder. Ook als underclass hero bén je iemand, beweert hij, en hoef je je niet te schamen voor je afkomst.

McGarvey is al jaren een lokale bekendheid. Vijftien jaar geleden maakte hij voor BBC Scotland zijn eerste reportages over het verband tussen asociaal gedrag en sociale achterstelling. Ze vielen op door hun directe stijl en onomwonden kritiek. Daarna begon hij te rappen en werd hij onder de naam Loki een grootheid in de hiphopscene.

Maar het bleef allemaal heel erg Schots. Zijn eerste boek, Op safari naar Armoeland, veranderde dat. Ken Loach noemde het 'een woedeschreeuw', J.K. Rowling merkte op dat 'een noodzakelijker boek moeilijk denkbaar' is, en Irvine Welsh zag er 'een rehab voor links' in.

Het is immers een rauw boek, over zijn eigen leven en over de wijze waarop ouderwets links soc…Lees verder

De Schotse rapper en columnist Loki (Darren McGarvey) reflecteert op de nog immer bestaande Britse klassenmaatschappij. Hij komt uit een probleemgezin in een achterstandswijk van Glasgow en had een gewelddadige, aan drugs en alcohol verslaafde moeder die op 36-jarige leeftijd overleed. In korte hoofdstukken over verschillende aspecten van het leven in armoede laat hij de onoverbrugbare tegenstellingen zien tussen de van generatie op generatie in armoede levende onderkant van de maatschappij en de middenklasse die er volgens hem niets van begrijpt. Dat geldt voor goedwillende welzijnswerkers en voor ambtenaren die uitvoering geven aan de stadsvernieuwing. Meer dan een levensverhaal van een jongen uit een achterstandswijk is het boek een klaagzang en aanklacht tegelijk tegen de ongelijke machtsverhoudingen en wat armoede fysiek en emotioneel met een mens, en dan in 't bijzonder een jongere, kan doen. Speciaal aanbevolen voor wie werkt in de jeugdzorg, welzijnswerk, bewonersparticipatie …Lees verder