Boek
Nederlands

Brief aan Cooper en de wereld

Dalilla Hermans (auteur)

Brief aan Cooper en de wereld

Autobiografie van een uit Rwanda geadopteerde vrouw die opgroeide in een Vlaams dorp en daar o.a. met (alledaags) racisme te maken kreeg.
Onderwerp
Racisme, Adoptie, Identiteit
Titel
Brief aan Cooper en de wereld
Auteur
Dalilla Hermans
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2017
183 p. : ill.
ISBN
9789022334218 (paperback)

Besprekingen

Autobiografisch verslag van een in 1986 in Rwanda geboren vrouw die op haar tweede wordt geadopteerd door haar Vlaamse ouders. Ze groeit op in een klein dorp in Vlaanderen, waar ze praktisch de enige is met een donkere huidskleur. Aan de ene kant werd ze betutteld en aan de andere kant kreeg ze te maken met racisme. Aanleiding om haar ervaringen te delen via dit boek, is de geboorte van haar zoon. Nadat ze in 2014 een open brief publiceerde over racisme, beschrijft ze in dit boek, gericht aan haar zoon Cooper en aan de rest van de wereld, hoe het is om als zwart adoptiekind op te groeien in Vlaanderen. Het resultaat is een boeiend, beeldend geschreven, goed toegankelijk boek. Interessant voor (aspirant-)adoptieouders en kinderen in soortgelijke situaties en voor iedereen die meer wil weten over hoe het is om met een donkere huidskleur te leven in een land waar de meeste mensen wit en bevooroordeeld zijn. Kleurrijk vormgegeven met zwart-witpentekeningen en oranje banden langs de bladzi…Lees verder

Over Dalilla Hermans

Dalilla Hermans (1986) is een Belgische schrijfster van Rwandese afkomst. Ze is vaste columniste bij De Standaard en was redactrice bij Charlie Magazine.

Biografie

Hermans is geboren in Rwanda, en werd op de leeftijd van twee en een half jaar geadopteerd door een Belgisch gezin. Ze groeide op in de Kempen. In 2014 werd ze bekend toen ze een open brief schreef waarin ze racisme aankaartte.

In 2014 deed ze voor Groen mee aan de Belgische federale verkiezingen, ze stond daarbij op de zestiende plaats in de Antwerpse lijst. Ze wist dat dit een onverkiesbare plaats was, en omschrijft zichzelf dan ook niet als politica:

Ik wist op voorhand dat het een absoluut onverkiesbare plaats was, en had ook geen enkele ambitie om effectief de politiek in te gaan. Nog steeds niet trouwens. Telkens als iemand me omschrijft of aankondigt als politica gaan mijn nekharen ervan overeind staan. Dat was ik toen niet, en b…Lees verder op Wikipedia