Makkelijk lezen
Nederlands
De halfzusjes Elza en Sarith groeien op op een Surinaamse suikerplantage, die voortdurend bedreigd wordt door aanvallen van de marrons (lokale bevolking). Wanneer de meisjes in aanraking komen met de opstandelingen, beseffen ze dat de suiker duur betaald wordt.
Titel
Hoe duur was de suiker?
Auteur
Cynthia Mc Leod
Bewerker
Jet Doedel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, 2014
126 p.
Aantekening
Vereenvoudigde uitgave
ISBN
9789086962037 (paperback)

Besprekingen

De rijke, blanke stiefzusjes Elza en Sarith, groeien samen op, op een suikerplantage in Suriname. Het is de tijd van de slavernij, midden 18e eeuw. Hoewel de lieve Elza minder knap is, vindt zij al snel haar Nederlandse Rutger. Sarith heeft minder geluk in de liefde. Terwijl haar zus en zwager aspecten van de slavernij afkeuren en proberen te verzachten, laat Sarith een slavin doodranselen en haalt nog meer misselijke streken uit. Geen wonder dat de zusjes steeds meer van elkaar verwijderd raken. Als de gele koorts uitbreekt en beiden een kind verliezen, breekt pas de tijd van verzoening aan. De auteur – dochter van Suriname’s eerste president - debuteerde in 1987 met dit aangrijpende verhaal over een historisch tijdperk in de Nederlandse geschiedenis. Sindsdien verschenen er meer historische romans en kinderboeken van haar hand, alsmede studies met slavernij c.q. de blanke suprematie als thema. Knap hoe de bewerkster van de tekst in deze ingekorte en vereenvoudigde versie voor moeili…Lees verder

Over Cynthia Mc Leod

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door TEDx Paramaribo

Cynthia Henri McLeod (Paramaribo, 4 oktober 1936) is een Surinaamse schrijfster en historicus, gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden in Suriname.

Levensloop

McLeod werd geboren als Cynthia Ferrier; zij is een dochter van Eugenie Lionarons en Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Ze is een zus van Deryck Ferrier en Leo Ferrier.

Ze volgde de middelbare school in Suriname en studeerde verder in Nederland voor lerares Kinderverzorging en -opvoeding. Ze huwde met Donald McLeod, die zij in Nederland had leren kennen. In 1962 gingen zij naar Suriname, waar McLeod vervolgens MO Nederlands studeerde. Van 1969 tot 1978 was zij lerares Nederlands bij het vwo in Paramaribo. Haar echtgenoot werd in 1978 tot ambassadeur van Suriname in Venezuela benoemd. Daarna volgden posten in België en de Verenigde Staten. In het buitenland begon zij te schrijven en vooral tijdens haar verblijf in België was zij in de …Lees verder op Wikipedia

Suggesties