Boek
Nederlands

Gebroken belofte

Corban Addison (auteur), Els van Son (vertaler)
In Zambia onderzoeken mensenrechtenadvocate Zoë Fleming en politieagent Joseph Kabuta de zaak van een verkracht meisje. De dader is de zoon van een machtige industrieel met politieke connecties. Het proces tegen hem is corrupt. Hun strijd voor de waarheid brengt hen naar Victoria Falls, Johannesburg en Kaapstad.
Titel
Gebroken belofte
Auteur
Corban Addison
Vertaler
Els van Son
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The garden of burning sand
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2013
351 p.
ISBN
9789024538874 (paperback)

Besprekingen

Corban Addison, advocaat en mensenrechtenactivist, wil als romanschrijver de aandacht van zijn lezers vestigen op de vaak schrijnende situaties in derdewereldlanden, vooral waar het kinderen betreft die, juist omdat ze de uitzichtloze armoede willen ontvluchten, een makkelijke prooi zijn voor mensen met minder fraaie bedoelingen. In zijn nawoord schrijft Addison: ‘Gebroken belofte is een roman, maar is geïnspireerd op actuele kwesties en mijn liefde voor Afrika en het Afrikaanse volk. Het verhaal van Kuyeya is een authentieke afschaduwing van de afschuwelijke werkelijkheid van kinderverkrachting in zuidelijk Afrika.’ En even verder luidt het: ‘Het verhaal van Kuyeya belicht ook de rechteloosheid van Afrikaanse kinderen met een verstandelijke handicap. […] Gehandicapte meisjes lopen meer kans op verkrachting dan niet-gehandicapte meisjes. Ook in deze kwestie zijn veel culturele obstakels te overwinnen, maar het grootste obstakel is het gebrek aan effectieve hulp.’ Met deze uitsp…Lees verder
Thriller over een verkrachtingszaak. Zoë wordt gedreven door eigen herinneringen, wat voor een tweede verhaallijn zorgt, en het boek deels een Amerikaanse familiegeschiedenis maakt. Tenslotte is er ook nog een romance. Het verhaal speelt in 2011/2012 in afwisselend zuidelijk Afrika en de Verenigde Staten. Ook het perspectief wisselt: meestal wordt Zoë gevolgd, maar ook ervaringen van dader en slachtoffers komen aan bod. De strijd om rechtvaardigheid en generositeit in een corrupte wereld is soms bloedstollend, maar kent ook ontroerende scènes. De Amerikaanse auteur (1979), ook advocaat en mensenrechtenactivist, debuteerde succesvol met de bestseller 'Gestolen onschuld'*. Met veel research en een vlotte pen weet hij zijn zaak spannend en informatief voort te zetten. Kleine druk.