Luisterboek
Nederlands

Charlotte Mutsaers leest Rachels rokje

Charlotte Mutsaers leest Rachels rokje

Genre:
Speels geplooid relaas van de liefde van een leerlinge voor haar taalleraar
Onderwerp
Onmogelijke liefde
Extra onderwerp
luisterboeken
Titel
Charlotte Mutsaers leest Rachels rokje
Auteur
Charlotte Mutsaers
Uniforme titel
Rachels rokje
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
8 cd's
ISBN
9789023429494

Besprekingen

Integrale weergave van het boek 'Rachels rokje'*, voorgelezen door de auteur zelf. Deze tweede roman (1994) van Mutsaers is een literair rokje: het bestaat uit zevenendertig plooien, telkens voorafgegaan door auctoriale hoofdstuktitels, en zeven sessies waarin tegenover denkbeeldige rechters het voorafgaande nogmaals wordt doorgenomen. Op bijna dertienjarige leeftijd sloeg bij Rachel Stottermaus de bliksem in, toen haar taalleraar, Douglas Distelvink, de klas betrad. Dertig jaar later redt deze levenslang bewonderde leraar haar, wanneer hij haar voor de wielen van een uitzwenkende autobus wegsleurt. Een verhaal over hartstocht en overgave, vol leidmotieven, allusies, spiegelingen, associaties en uitweidingen, met speelse ernst verteld. Inhoudelijk is het verhaal grillig, maar schitterend van taal.

Over Charlotte Mutsaers

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Charlotte Jacoba Maria Mutsaers (Utrecht, 2 november 1942) is een Nederlands schrijfster, essayiste en beeldend kunstenares.

Leven en werk

Mutsaers werd geboren als dochter van Mies Lely en de kunsthistoricus Barend Mutsaers, die werkzaam was aan de Universiteit Utrecht. Haar overgrootvader was de ingenieur en minister Cornelis Lely

Na haar gymnasiumopleiding aan het Stedelijk gymnasium in Utrecht ging ze Nederlands studeren aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze docente Nederlands werd in het hoger beroepsonderwijs. Ondertussen doorliep ze de avondopleiding tekenen en schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie. Kort na haar eindexamen in schilderen en vrije grafiek werd ze daar als docente schilderen benoemd. Ze heeft op deze academie meer dan tien jaar les gegeven.

In 2012 werd Mutsaers benoemd tot buitenlands erelid van de KANTL ( Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren te Gent). In 2014…Lees verder op Wikipedia