Boek
Nederlands

Oog om oog

Buddy Tegenbosch (auteur)
+1
Oog om oog
×
Oog om oog Oog om oog
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Jan-Jaap is gruwelijk gepest op de basisschool. Als hij gaat studeren krijgt hij vrienden die hem J-J noemen. Op een avond ziet hij in de bar waar hij werkt zijn pester, wat grote gevolgen heeft. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Wraak, Pesten
Titel
Oog om oog
Auteur
Buddy Tegenbosch
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Goor, 2015
303 p.
ISBN
9789000347599 (paperback)

Besprekingen

Jan-Jaap is gruwelijk gepest op de basisschool. Na de havo verhuist hij naar een andere stad om psychologie te studeren. Tot zijn verrassing maakt hij al snel kennis met Scrabble, een excentrieke jongen die hem J-J noemt. J-J krijgt vrienden en gaat bij hen in Scrabbles oude landhuis wonen. J-J ontdekt veel over zichzelf, leert een nieuwe wereld kennen en krijgt een baan in een populaire bar. Daar ziet hij op een avond zijn pester en dit rijt de oude wonden open. Het verhaal is geschreven in de ik-persoon. De lezer kan zich goed inleven in J-J en voelt zijn onzekerheid en wanhoop. Het verhaal bestaat uit twee delen. In deel een zijn de hoofdstukken uit het heden afgewisseld met hoofdstukken uit het verleden. De stukken uit het verleden zijn cursief gedrukt en gaan over de vriendschap tussen Jan-Jaap en Vero en over het pesten op school. Vanaf de eerste bladzijde pakt het verhaal je. De sfeer is broeierig en je voelt dat er iets gaat gebeuren. Goed leesbaar boek met overtuigende karakt…Lees verder

Oog om oog

Jaap-Jan is zijn hele lagereschooltijd gepest geweest. Jarenlang heeft hij het gevoel gehad aan de zijlijn te staan. Maar daar wil hij nu verandering in brengen. Aan de unief start hij vol goede moed met zijn studie psychologie. Zonder dat hij er veel moeite voor hoeft te doen heeft hij in geen tijd vrienden gemaakt, een duffe kamer ingeruild voor een stijlvolle kamer én een baantje geregeld in de hipste bar van de stad. Maar dan duikt hij weer op: Ivar, de sadistische pester van weleer. Deze keer zal het anders gaan, denkt Jaap-Jan. Deze keer neemt hij een beslissing. Hij zal niet aan de zijlijn gaan staan. Angst zal zijn meester niet meer zijn.

Het boek begint met een stukje tekst uit een lied van Pearl Jam (‘Jeremy’, Ten - 1991): Clearly I remember picking on the boy seemed a harmless little fuck oh, but we unleashed a lion. Deze intro licht al een tipje van de sluier. Het einde wordt hierdoor misschien minder onverwacht. Toch triggert deze intro je zo dat je snel daa…Lees verder

Over Buddy Tegenbosch

Buddy Tegenbosch (Eindhoven, 18 september 1975) is een Nederlands schrijver en piloot.

Levensloop

Tegenbosch werd in 1975 geboren in Eindhoven. Hij ging na zijn eindexamen in 1993 naar de sportacademie, die hij in vier jaar afrondde. Hij ging echter niet in de sport verder, maar besloot om piloot te worden. Na zijn opleiding aan de Nationale Luchtvaartschool ging hij in 2000 aan de slag als piloot bij Lufthansa in Duitsland.

In 2012 kwam Buddy's eerste boek uit, genaamd Pokerface. Datzelfde boek was kerntitel van de Jonge Jury en werd ook verkozen tot Jonge Lijster. Na zijn eerste boek schreef hij nog vier boeken, getiteld Oog om Oog, Livestream, Match en Mijn nacht met Vedder. Zijn boeken zijn zeer geliefd bij de jeugd en hij heeft er meerdere prijzen mee gewonnen.

Prijzen

  • 2020: Prijs van de Jonge Jury voor Match
Lees verder op Wikipedia