Boek
Engels
Luchtig geschreven aanklacht tegen de zogenoemde e-cultuur, waarbinnen iedereen zich conformeert aan het gangbare en bang is om een ander gedrag of andere mening te tonen.
Extra onderwerp
NRC, boeken, essays
Titel
White
Auteur
Bret Easton Ellis
Taal
Engels
Uitgever
London: Picador, 2019
261 p.
ISBN
9781529012392 (hardback)

Besprekingen

Met zijn controversiële ‘American Psycho’ uit 1991 werd Ellis het boegbeeld van de zogenaamde ‘ Gen X’, een culturele stroming annex demografische groep tussen Babyboomers en Millennials, soms omschreven als ontevreden en cynisch. Generatieverschillen fungeren als een rode draad in deze autobiografisch getinte verhandeling over de vermeende teloorgang van de Amerikaanse 20ste -eeuwse popcultuur. Ellis geeft een korte beschrijving van zijn jeugd waarin films een belangrijke rol speelden en die vooral zonder ouderlijk toezicht werd doorgebracht. Hij zet zich af tegen de volgens hem overbeschermde jeugd van tegenwoordig. Daarna volgt een deel over de schrijver aan de vooravond van publicatie van zijn magnum opus en in het laatste deel neemt hij stelling tegen de politieke correctheid van door hem verfoeide Millennials, de activistische identiteitspolitiek en Trumpkritiek waardoor volgens Ellis de vrijheid van meningsuiting zwaar onder druk staat. Zwabberend en incoherent werk dat voor ee…Lees verder

Over Bret Easton Ellis

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door André Müller

Bret Easton Ellis (Los Angeles, 7 maart 1964) is een Amerikaans auteur. Hij groeide op in een welgestelde familie in Californië. Zijn vader mishandelde hem echter. Na lange tijd in New York gewoond te hebben, is hij sinds enige tijd weer inwoner van Los Angeles. Hij wordt gerekend tot de belangrijkste Generation X-schrijvers.

Ellis' boeken hebben vaak een duister thema. Less Than Zero, het boek waarmee hij op 21-jarige leeftijd debuteerde, werd door critici vergeleken met J.D. Salingers The Catcher in the Rye, maar dan voor de MTV-generatie. Ellis noemt zichzelf een moralist, terwijl hij vaak wordt afgeschilderd als een nihilist. Hij schrijft op een zeer eenvoudige en vlakke manier, waarbij hij opvallend veel gebruikmaakt van herhalingen teneinde een bezwerend, hypnotisch effect te bewerkstelligen.

Bibliografie

Less Than Zero

Less Than Zero (1985, een jaar…Lees verder op Wikipedia