Boek
Nederlands

Dagen zonder Trump : berichten uit Amerika

Björn Soenens (auteur)
+1
Dagen zonder Trump : berichten uit Amerika
×
Dagen zonder Trump : berichten uit Amerika Dagen zonder Trump : berichten uit Amerika

Dagen zonder Trump : berichten uit Amerika

Reportages door een Belgische journalist over de samenleving en politiek in de Verenigde Staten.
Titel
Dagen zonder Trump : berichten uit Amerika
Auteur
Björn Soenens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2018
256 p.
ISBN
9789029523875 (paperback)

Besprekingen

Soenens, een bekende Belgische verslaggever, die sinds anderhalf jaar in Amerika woont, doet verslag van hoe hij dat beleeft. Hij probeert een ander soort journalistiek te schrijven, een hommage aan de Nederlandse schrijver Joost Zwagerman. Hij probeert de onvermijdelijke 'Trump en trawanten' wat te vermijden, wat niet lukt. Hij beschrijft hoe de media Trump in de kaart speelden, hoe groot de aversie tegen Obama en Clinton is, hoe racisme en seksisme werken, de achtergronden van armoede, hoe Amerikanen over Belgen denken, over Vietnam, de wapenwet, milieuvervuiling en de verdeeldheid in de samenleving. Veel onvertaalde Engelse citaten. Geen noten of literatuurverwijzing. Het eerste woord is 'ik', dat zich vaak herhaalt, waarmee de verslaggever zichzelf wel erg centraal plaatst en we wellicht minder van Amerika te weten komen dan de bedoeling is. Hij staat ook prominent op de foto op de kaft, zoals een buitenlandverslaggever betaamt.

Over Björn Soenens

Björn Soenens (Roeselare, 25 april 1968) is een Belgisch redacteur, journalist en auteur.

Levensloop

Soenens studeerde vertaalkunde aan de Hogeschool Gent en volgde nadien een master internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen (UA).

Hij begon zijn loopbaan bij de openbare omroep in 1991 bij Radio 2 West-Vlaanderen. Na een jaar stapte hij over naar radionieuws en -duiding. In 1995 werd hij reporter voor Het Journaal en Terzake. Van 1999 tot 2003 werkte Soenens voor Koppen, waarna hij terugkeerde naar Het Journaal als eindredacteur, chef algemene verslaggeving, chef nieuws en chef buitenland. Sinds 2008 werd hij vaak "Amerikawatcher" genoemd. In 2010 kreeg Soenens de Dexia Persprijs voor zijn radiorubriek "De Amerikawatcher" in De Ochtend op Radio 1. Zijn documentaire Stemmen uit Iowa voor Canvas uit 2012 werd genomineerd voor een AIB Award in Londen. Hij verricht ook wer…Lees verder op Wikipedia