Boek
Nederlands

Tralies : misdaadroman

Bart Debbaut (auteur)
Een pyromaan teistert Leuven. Intussen wordt de stad opgeschrikt door verdachte verdwijningen van jonge vrouwen. Het gruwelijke verbrande lijk van een van hen wordt teruggevonden in een veld. Als de uitgebrande wagen van een vermiste vrouw wordt teruggevonden, ziet hoofdinspecteur Leyssens een mogelijk verband met het dossier van de pyromaan.
Titel
Tralies : misdaadroman
Auteur
Bart Debbaut
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Westerlo: Kramat, 2009
232 p.
ISBN
9789079552207 (paperback)

Besprekingen

Tralies is het tweede boek van Bart Debbaut en bevat drie verhalen in één. Er is al een tijdje een pyromaan aan het werk in Leuven, maar die laat zo weinig tastbare sporen na dat de politie telkens een stapje te laat komt en niet de minste hoop koestert om hem te vatten. Rudi Plevoets ontdekt dat zijn vrouw er een minnaar op na houdt, gaat door het dak en ziet in al zijn frustratie dat zij het huis verlaat. Dit verhaal wordt in een cursief lettertype weergegeven, maar het is niet meteen duidelijk waarom. Het belangrijkste verhaal is echter dat van de ontvoeringen. Aanvankelijk wekt de eerste zaak, die van een jonge, alleenstaande vrouw die niet thuis komt na een avondje stappen, niet al te veel achterdocht bij de politie. Maar wanneer een tweede gelijkaardig geval zich voordoet, schiet het politieapparaat in actie.

Tralies is geen whodunit, omdat de lezer al vlug weet wie de dader is en waarom. De vraag is alleen wanneer hij zal gesnapt worden en welke fouten hij…Lees verder
Drie verhalen in een. In het Leuvense is een pyromaan aan het werk en ontdekt een man dat zijn vrouw er een minnaar op na houdt – zijn verhaal staat cursief. Maar het belangrijkste deelverhaal is dat van de ontvoeringen van eerst een, later nog meer vrouwen die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen lijken te hebben. Deze tweede thriller van de Vlaming Debbaut is geen whodunit omdat de lezer al vlug weet wie de dader is en waarom. Alleen de vraag welke fouten hij zal maken en hoe hij ingerekend zal worden, is nog aan de orde. Daardoor zit er onvoldoende spanning in dit nochtans goed bedoelde en goed geschreven verhaal. De psychopathische dader is een zielepoot en het team speurders komt ook niet erg overtuigend over. De fragmenten waarin de gevoelens en de gesprekken tussen de gevangen gehouden en ontvoerde vrouwen enerzijds en de dader anderzijds, worden beschreven zijn de enige die het middelmatige niveau een beetje kleur geven. Paperback, kleine, dunne druk.