Boek
Nederlands

Nooit meer bang

Anne Takens (auteur)
+1
Nooit meer bang
×
Nooit meer bang Nooit meer bang

Nooit meer bang

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Anne Marie is een bang meisje dat de (Tweede Wereld)oorlog maar niet kan vergeten. Gelukkig vindt ze steun bij haar oma en vriend Theo. Verhaal over de jeugdervaringen van de schrijfster. Met zwart-witfoto's. AVI-E5. Vanaf ca. 10 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Nooit meer bang
Auteur
Anne Takens
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2003
136 p. : ill.
ISBN
9789043701747

Besprekingen

Acht jaar is Anne Marie als ze haar verhaal begint. Het boek is gebaseerd op de herinneringen die de schrijfster heeft aan de tijd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1945. Ze woonde toen in Schiedam, een stadje vlakbij Rotterdam. De gevolgen van de oorlogsjaren zijn nog volop merkbaar: de plek in de straat waar een bom viel die niet ontplofte, de Duitse bunkers die nu als woning worden gebruikt, het gebombardeerde huis in de buurt, het gebrek aan goede kleding en schoenen, de onderbroken schooltijd en de angst die zich op allerlei manieren en momenten manifesteert. Anne Marie is bang voor het geluid van overvliegende vliegtuigen, voor de machine die rioolputten leegzuigt, voor de zaagvis die zich in de slaapkamer schuilhoudt. En altijd blijken er weer kinderen en volwassenen te zijn die met hun verhalen die angsten aanwakkeren. En als het niet de mensen zijn, zijn het haar dromen die haar beangstigen. Maar ook allerlei zaken die in het leven van elk meisje van een jaar o…Lees verder
Anne Takens, hier Anne Marie genoemd, vertelt over haar jeugd vanaf 1946, net na de Tweede Wereldoorlog. Ze is dan acht jaar en altijd bang, al is de oorlog voorbij. Bij oma voelt ze zich echter veilig. Zij wordt verliefd op Theo, de 'schreeuwjongen', die arm is zoals zoveel kinderen. Als Theo's moeder tbc krijgt, gaat hij tot de zomer naar een kindertehuis aan zee. Als hij terug is, hoeft zij niet meer bang te zijn. Anne schreef een waargebeurd verhaal, dat lang geleden speelde en vooral door ouderen herkend zal worden (levertraan, pindachinees). Anne heeft echter een rijke fantasie en is weer even echt kind, dat merk je. Ze geeft het dagelijkse leven van die tijd treffend weer. Achterin staan een nawoord, in de vorm van een e-mail van Anne aan de lezers en vragen aan de lezers. Ruim voorzien van passende zwart-witfoto's, ook op de voorkant. Deze uitgave is bestemd voor lezers vanaf ca. 10 jaar (AVI-E5).

Over Anne Takens

Anne Takens (Schiedam, 14 april 1938 - Arnhem, 27 december 2013) was een Nederlands schrijfster van kinderboeken.

Levensloop

Takens schreef als kind al verhaaltjes. In 1959 verhuisde ze naar Arnhem en studeerde daar Nederlands MO. Ze debuteerde als kinderboekenschrijver in 1986 met verhalen voor kleuters in het kleuterblad Bobo. In datzelfde jaar kwam haar eerste boek uit in het kinder- en jeugdboekenfonds van Uitgeverij Holland onder de titel Even schuilen voor het onweer. Het is een autobiografisch kinderboek dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog.

Sindsdien verschenen meerdere kinderboeken van haar hand. Ze gaan voor het grootste deel over de realiteit van school of gezin, over vriendschap, liefde, verliefdheid, verbondenheid met ouders, grootouders en dieren, over verdriet, eenzaamheid, over pesten, anders zijn, feesten en plezier.

Takens heeft ook sprookjesachtige verhalen geschreven en een aantal…Lees verder op Wikipedia