Boek
Nederlands

Brood en rozen : over klasse en identiteit

Anja Meulenbelt (auteur)

Brood en rozen : over klasse en identiteit

Pleidooi voor een eerlijker samenleving, waarin discriminatie van ras of geslacht, klasse of afkomst geen rol meer speelt.
Titel
Brood en rozen : over klasse en identiteit
Auteur
Anja Meulenbelt
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2019
239 pagina's
ISBN
9789462671591 (paperback)

Besprekingen

Meulenbelt (bekend van 'De schaamte voorbij') werd boegbeeld van de Tweede Feministische Golf. Ze is schrijfster, docente, activiste en politiek actief. Ze verbindt thema's als feminisme, racisme en socialisme en trekt ten strijde tegen nationalisme, de ruk naar rechts, armoede en kapitalisme. Dat doet ze in spreektaal, alsof ze in een talkshow zit en zelf prangende vragen op tafel legt als: 'Kan ik me uitspreken over racisme als ik zelf niet tot de emancipatiegroep behoor?', 'Hoe kan ik een betrouwbaar bondgenoot zijn voor groepen waar ik zelf niet toe behoor? en 'Hoe actueel is Marx nog?' Soms weidt ze uit over een boek van bijvoorbeeld Gloria Wekker, op de reacties daarop en wat zij daar weer van vindt. Een emanciperend boek, niet alleen voor lhbtiq'ers, mensen met beperking, zwarten en moslims, maar voor iedereen die zich inzet voor een gelijkwaardige samenleving. Geen afbeeldingen, wel noten en een literatuurlijst.

Over Anja Meulenbelt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Foto Govert de Roos / SP

Anja Henriëtte Meulenbelt (Utrecht, 6 januari 1945) is een Nederlands publiciste, schrijfster en politica. Haar roman De schaamte voorbij maakte haar tot een kopstuk van de tweede feministische golf. Tussen 2003 en 2011 was zij lid van de Eerste Kamer voor de SP.

Levensloop

Meulenbelt volgde de HBS in Amsterdam; daarna, van 1965 tot 1969, eveneens in Amsterdam de sociale academie. Vervolgens studeerde Meulenbelt van 1972 tot 1977 andragologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1975 tot 1992 was ze docente hulpverlening.

Meulenbelt was actief in de vrouwenbeweging en was onder andere betrokken bij de oprichting van de Feministische Uitgeverij Sara. Haar archief over 25 jaar vrouwenbeweging heeft ze ondergebracht bij het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). Ze was ook actief in de PSP.

Via de Stichting Admira, die slachtoffers van oorlog en seksueel geweld bijstaat, w…Lees verder op Wikipedia